Gå direkt till innehåll
UR träffade True Blood-författarinnan Charlaine Harris

Pressmeddelande -

UR träffade True Blood-författarinnan Charlaine Harris

Hur blir man besatt av böcker? Vad händer med människor som förlorat sig i böckernas värld? Det är frågor som ställs i UR:s Hej litteraturen. Programmets besatta reporter Veronica Lilja bestämde sig att ta reda på hur man blir besatt av böcker, och varför. Hon åkte till USA för att träffa författarinnan bakom den bokserie som tagit över hennes liv; Charlaine Harris som skriver vampyrböckerna True Blood. Hon träffade en författare som är lika besatt som hon själv. Intervjun visas i Hej litteraturens femte avsnitt som sänds söndag 15 augusti i SVT1.

Hej litteraturens femte program handlar om romantiken; en litterär epok som fokuserade på känsla snarare än förnuft. En av epokens bästsäljare var Johann Wolfgang von Goethes brevroman Den unge Werthers lidande, en bok som verkligen satte känslor i rullning. Vissa av bokens fans valde att klä sig som huvudpersonen Werther. Andra gick betydligt längre; besatta läsare påverkades så mycket att de liksom Werther tog sina liv.

Även i vår tid kan en roman få ett starkt grepp om sina läsare. Hej litteraturens reporter Veronica Lilja är besatt av den amerikanska författaren Charlaine Harris böcker; vampyrserien True Blood. Bokserien har nästan tagit över hennes liv. Veronica bestämmer sig för att ta reda på varför man kan bli besatt av böcker. Hon reser till USA och träffar en naturvetare, en litteraturvetare och sin idol, författaren Charlaine Harris själv, för att reda ut vad det är som händer henne och alla andra läsare som genom århundradena förlorat sig romanens värld.

Veronica möter en författare som är lika besatt som hon själv. Charlaine Harris älskar den amerikanska rysarförfattarinnan Lauren K Hamiltons böcker om vampyrjägaren Anita Blake. Hon beskriver besattheten som något galet.

– Att bli besatt av en bok är som kärlek vid första ögonkastet. Man vet att det är fullständigt galet och inte baserat på förnuft – men man blir det ändå, säger Charlaine Harris.

Charlaine har träffat många besatta fans. Hon berättar om flickan som tatuerat in karaktären Eric på axlar och rygg – och om par som beskriver hur de iscensätter scener ur böckerna i verkliga livet.

– Det finns inget man kan göra för att förhindra att människor tar det du skrivit på ett större allvar än vad du avsett, säger Charlaine. Som författare kan man inte ta ansvar för hur läsare reagerar på det man skrivit.

För Veronica var det inte helt lätt att genomföra intervjun med idolen Charlaine. Hon stod utanför Charlaines hus i Arkansas och hyperventilerade i över en timme innan hon vågade gå in. I frysen hemma i Stockholm har hon fortfarande Charlaine Harris hembakta chocolate chip cookies som hon fick i gåva. Dem får ingen röra.

Hej litteraturen del 5 sänds i SVT1 söndag 15 augusti kl 22.00.

Bildtext:
Veronica är besatt av vampyrserien True Blood och åker till USA för att träffa idolen; författarinnan Charlaine Harris, i UR-serien Hej litteraturen. © Foto: Fredrik Wallen/UR. Får endast användas i samband med denna serie.

OM UR

UR är ett fristående public servicebolag som sänder i SR:s och SVT:s kanaler samt driver Kunskapskanalen tillsammans med SVT. UR:s uppgift är att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser.

www.ur.se

 

  

Ämnen

Regioner


OM UR

UR är en digital kanal för kunskap och lärande med uppgift att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser. Sveriges Utbildningsradio, UR är ett oberoende och självständigt public service-bolag som genom kunskap vill bidra till samhället.

www.ur.se

Presskontakt

Karoline Malitzki

Karoline Malitzki

Presskontakt Pressansvarig 08-784 42 72

Inhouse

Presskontakt Stillbilder 08-784 40 00