Gå direkt till innehåll
van Gogh – målad med ord

Pressmeddelande -

van Gogh – målad med ord

UR:s Kunskapsdokumentär van Gogh – målad med ord är en dramadokumentär som skildrar konstnären Vincent van Goghs liv utifrån de 900 brev som han skriver till sin bror under 18 års tid. I breven berättar konstnären om sina religiösa funderingar, längtan till konsten och perioder med mentala problem. Han berättar också om möten med andra konstnärer och om konstverk som inspirerar honom.

Kunskapsdokumentär: van Gogh – målad med ord, onsdag 18 april kl. 23.00 i SVT2.

Från år 1872 och i 18 år framåt berättar van Gogh om sitt liv för sin yngre bror Theo med över 900 brev. Korrespondensen dokumenterar konstnärens resor och liv i Nederländerna, Belgien, England och Frankrike. I breven ventilerar van Gogh sina religiösa funderingar, sin längtan till konsten och sina stundom mentala problem. Han resonerar också kring hur han använder konst och litteratur till att utveckla och definiera sin egen konst, och han berättar om sina möten med andra konstnärer så som Paul Gauguin.

Vincent van Gogh spelas av Benedict Cumberbatch.
Originaltitel: Van Gogh painted with words.

Ämnen

Taggar

Regioner


OM UR
UR är ett fristående public servicebolag som driver Kunskapskanalen tillsammans med SVT samt sänder i SR:s och SVT:s kanaler. UR:s uppgift är att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser.
www.ur.se

Presskontakt

Karoline Malitzki

Karoline Malitzki

Presskontakt Pressansvarig 08-784 42 72