Gå direkt till innehåll
I UR:s nya serie Programmera mera får 9-åringar olika utmaningar som ger övning i tankesättet bakom programmering. Från vänster Arvid, Tam, Marcus, Isabelle, Frank, Elliot. Programledare är Karin Nygårds.  © Foto: Saga Berlin/UR.
I UR:s nya serie Programmera mera får 9-åringar olika utmaningar som ger övning i tankesättet bakom programmering. Från vänster Arvid, Tam, Marcus, Isabelle, Frank, Elliot. Programledare är Karin Nygårds. © Foto: Saga Berlin/UR.

Pressmeddelande -

Våga testa programmera med barnen – UR:s nya tv-serie visar vägen

Idag är förståelse för hur den digitala världen är uppbyggd i allt högre grad en viktig förutsättning för att delta i samhället. I UR:s nya serie Programmera mera får 9-åringar olika utmaningar som ger övning i tankesättet bakom programmering. Det kan till exempel handla om att programmera en robot, hitta buggen i koden och att känna igen mönster. Premiär 13 oktober kl. 19.25 i Barnkanalen.

– Många förväntar sig kanske att ett programmeringsprogram ska handla om datorer och kod, men vi har valt att fokusera på allt tankearbete som krävs för att kunna programmera, säger Karin Nygårds, programledare, lärare och en förgrundsfigur i drivandet av vikten av digital kunskap i skolan.

Programmera mera vill väcka nyfikenhet, kreativitet, samarbetslust och förmåga att omsätta idéer till handling. Programmen är utformade så att barn runt 9-årsåldern och pedagoger, föräldrar eller andra vuxna kan lära tillsammans utan krav på förkunskaper. Satsningen ska synliggöra hur programmering fungerar för att fler ska våga pröva själva. Idén bygger på att utmana sina kunskaper, att samarbeta och våga prova.

Utmaningarna som barnen får i varje program är skapade för att kunna utföras både analogt och digitalt. Det innebär att programmen kan användas utan att villkoras av tekniska resurser eller förkunskaper.

Skolverket tog nyligen fram ett förslag för hur skolans uppdrag att stärka elevers digitala kompetens ska tydliggöras i läroplanerna, bland annat med mer kunskap om programmering. Serien föregås även av en behovsanalys som visat att kunskapsnivån om programmering hos lärare ser väldigt olika ut, och att många pedagoger och lärare behöver kompetensutveckling och stöd kring ämnet. Samtidigt är alltfler, däribland forskare, It-företag, skolförvaltningar och andra aktörer i samhället, överens om att programmering präglar hela samhället och att grundläggande kunskaper i ämnet är en demokratifråga.

Serien består av tio avsnitt, och ytterligare fem avsnitt på teckenspråk. Därutöver gör UR webbunikt material kring programmering i skolan, radio om programmering och en dokumentär. 

Ämnen


OM UR
UR är ett fristående public servicebolag som driver Kunskapskanalen tillsammans med SVT samt sänder i SR:s och SVT:s kanaler. UR:s uppgift är att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser.
www.ur.se

Presskontakt

Karoline Malitzki

Karoline Malitzki

Presskontakt Pressansvarig 08-784 42 72