Gå direkt till innehåll
UR:s sommarradio – nio nya pjäser om meningen med livet

Pressmeddelande -

UR:s sommarradio – nio nya pjäser om meningen med livet

Nio nyskrivna radiopjäser som utifrån skapelsemyter från hela världen ger svar på de stora frågorna om livet, döden och människans uppgift på jorden. Det är vad UR:s barnradio bjuder lyssnarna på under hela sommaren. Vi får möta sierskor, gudar, barn, jättar, andar, sköldpaddor och många fler – allt under rubriken Skapelsemyter. Serien har premiär söndag den 16 juni i P4.

Hur skapades världen? Hur skapades människan? Finns det någon mening med att det finns liv på jorden? Det är frågor som människan har ställt sig i alla tider och det är vad UR:s nya sommarlovsföljetong Skapelsemyter handlar om.

– Att grubbla och fundera över varifrån vi kommer och hur allt uppstått, är en tidlös tanke som så tydligt sammanbinder olika tider och kulturer och får oss att känna samhörighet med varandra, säger manusförfattaren och regissören Lena Gramstrup Olofgörs.

I nio nyskrivna radiopjäser får lyssnarna veta hur det gick till när världen och människorna skapades enligt mayaindianerna, Gilgamesheposet, det västafrikanska ashantifolket, den nordiska, grekiska och inuitiska mytologin, de abrahamitiska religionerna och de nordamerikanska ursprungsbefolkningarna Ho-chunk och irokeserna. Gudarna, sierskorna, jättarna och andarna gestaltas av bland andra skådepelarna Sten Ljunggren, Anita Wall, Liv Mjönes, Andreas Rothlin Svensson och Isa Aouifia. I det avslutande programmet ställs frågan hur det kommer att gå för världen. Då medverkar rabbinen Peter Borenstein, seniorbiskopen Caroline Krook och Mustafa Issa, ordförande i Unga muslimer.

– Jag tror att många med mig skäms över hur vi människor har förvaltat världen och över de problem vi lämnar över till våra barn, säger manusförfattaren och regissören Tove Jonstoij. Kanske behöver vi just därför, mer än någonsin, dessa uråldriga berättelser om hur fantastisk världen är.

Skapelsemyter vänder sig till barn från 8 år och uppåt. Serien har premiär i P4 söndagen den 16 juni kl. 08.05 och efter det finns avsnitten i UR Play.

Lyssna här på ljudklipp och musik från pjäserna

Ur Vad viskade Oden: https://soundcloud.com/tove-jonstoij/ur-vad-viskade-oden

Gudarnas sång: https://soundcloud.com/tove-jonstoij/gudarnas-s-ng

Ur Haren och döden: https://soundcloud.com/tove-jonstoij

För mer information eller intervjuer kontakta pressansvarig Linnéa Hallgren.

Ämnen

Kategorier


OM UR
UR är ett fristående public servicebolag som driver Kunskapskanalen tillsammans med SVT samt sänder i SR:s och SVT:s kanaler. UR:s uppgift är att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser.
www.ur.se

Presskontakt

Karoline Malitzki

Karoline Malitzki

Presskontakt Pressansvarig 08-784 42 72

Inhouse

Presskontakt Stillbilder 08-784 40 00