Gå direkt till innehåll
I UR:s nya dokumentärserie Skolpojkarna följer vi elever och lärare i Skrantaskolans årskurs nio. Vi möter bland annat eleverna Håkan, Anton, Jon och Alexander. © Foto: Karin Alfredsson/UR.
I UR:s nya dokumentärserie Skolpojkarna följer vi elever och lärare i Skrantaskolans årskurs nio. Vi möter bland annat eleverna Håkan, Anton, Jon och Alexander. © Foto: Karin Alfredsson/UR.

Pressmeddelande -

UR:s Skolpojkarna synliggör den ojämlika skolan

Pojkar presterar sämre än flickor i skolan. I UR:s nya dokumentärserie Skolpojkarna följer vi elever och lärare i Skrantaskolans årskurs nio under ett år för att få en djupare förståelse för varför resultatet ser ut som de gör. Tv-premiär 26 oktober kl. 22.00 i SVT1 och på UR Play.

UR:s Skolpojkarna är en dokumentärserie i åtta delar som följer pojkarna i brukssamhället Karlskoga, med syftet att synliggöra den ojämlika skolan.

– Med Skolpojkarna vill vi lyfta frågan om Sveriges framtid, och skolans, politikernas och föräldrarnas roll för lärande och utveckling. Programmet är en viktig påminnelse om att skolan är allas ansvar, säger Anna Maria Thunman, redaktionschef UR.

Utmaningarna är många för både lärare och elever och pojkarna kämpar med motivationen. Vi är med under deras sista år i grundskolan, följer deras motgångar, framgångar och framtidsdrömmar. Vad ligger till grund för resultaten och hur ser det ut i klassrummen?

– Jag tror att jag behandlar tjejer och killar lika, men jag säger tror för jag vet att en del sker omedvetet, att man själv inte alltid är medveten om hur olika man bemöter pojkar och flickor, säger Jan, lärare på Skrantaskolan, i Skolpojkarna.

I november publiceras den nya PISA-undersökningen. För fyra år sedan visade den att 30 procent av pojkarna i årskurs 9 inte ens nådde upp till grundläggande läsförståelse. Det innebar att de bland annat hade svårt att ta sig igenom en dagstidning. Enligt de senaste siffrorna från Skolverket så presterar pojkar i årskurs 9 sämre än flickor i alla ämnen utom idrott. I Skolpojkarna tar vi del av pojkarnas egna tankar kring deras utmaningar:

­– Det är ju coolt att vara dålig i skolan liksom, så om man får F alla betyg så är det inget problem med det medan en tjej kanske förväntas prestera bättre, säger Jon, elev på Skrantaskolan årskurs 9, i Skolpojkarna.

Om avsnitten

Serien består av åtta avsnitt som är 30 minuter långa och visas 22.00 varje onsdag i SVT1 och UR Play med start 26 oktober. Varje avsnitt fokuserar på olika teman som t.ex. brukssamhället, lärarna, politikerna och föräldrarna.

Avsnitt 1. 26/10 – Skolpojkarna är egentligen lika bra som flickorna
Avsnitt 2. 2/11 – Skolpojkarna har lärare som gör olika
Avsnitt 3. 9/11 – Skolpojkarna lever med bruksmentaliteten
Avsnitt 4. 16/11 – Skolpojkarna är i händerna på politikerna
Avsnitt 5. 23/11 – Skolpojkarna blir kränkta på nätet
Avsnitt 6. 30/11 – Skolpojkarna behöver sina föräldrar
Avsnitt 7. 7/12 – Skolpojkarna behöver hjälp oavsett nivå
Avsnitt 8. 14/12 – Skolpojkarna går vidare i livet

Programmet sänds teckenspråkstolkat i SVT24 med varierad starttid efter 23.00. Skolpojkarna kommer även finnas på UR Skola.

Om musiken

Skolpojkarnas ledmotiv Alla talar svenska är specialskrivet för serien och framförs av Mattias Alkberg.  

För mer information kontakta pressansvarig. 

Ämnen


OM UR
UR är ett fristående public servicebolag som driver Kunskapskanalen tillsammans med SVT samt sänder i SR:s och SVT:s kanaler. UR:s uppgift är att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser.
www.ur.se

Presskontakt

Karoline Malitzki

Karoline Malitzki

Presskontakt Pressansvarig 08-784 42 72

Inhouse

Presskontakt Stillbilder 08-784 40 00

Relaterat material

Relaterade nyheter