Gå direkt till innehåll
UR:s Retorikmatchen slår ett slag för snacket

Pressmeddelande -

UR:s Retorikmatchen slår ett slag för snacket

Att lära sig våga tala för sin sak och att bli lyssnad på är alla barns rättighet. Det är utgångspunkten för Retorikmatchen, UR:s stora radiotävling för sjätteklassare. Vinnarklassen går hem med äran, UR:s retorikpris – och 10 000 kr. Retorikmatchen sänds varje lördag i P4 med start 26 oktober. Först ut att mötas är S:t Pers skola från Sigtuna och Utsäljeskolan från Huddinge.

Tävlingssugna skolklasser från årskurs 6 som har förberett sig i månader, snabb rimrapp och mängder av utmaningar i konsten att tala och lyssna. Det är ingredienserna i den nya säsongen av UR:s Retorikmatchen. Sedan i mars i år har hundratals sjätteklassare från 30 skolor över hela Sverige arbetat med retorik efter att ha anmält sig till UR:s tävling. Efter spännande kvalmatcher återstår nu åtta klasser. Det är dags för kvartsfinal!

I Retorikmatchen ställs sjätteklassarna inför olika utmaningar som är kopplade till ordförråd och argumentation men också övningar som bygger på att förstå, lyssna och genomskåda argument. Det kan handla om att hålla ett hyllningstal till Solsidankaraktären Ove Sundberg eller att i snabbt tempo debattera för eller emot onlinespel i skolan.

I varje avsnitt peppas barnen av en känd bisittare. Först ut är Clara Henry, nu aktuell med webbsänd talkshow på Kanal 5. Hon medverkar även i seriens tredje avsnitt. I avsnitt nummer två och fyra är det Youtubestjärnan Tejbz som hoppar in som bisittare. Och i semifinalerna är det Helge Skoogs tur att stötta barnen.

Programledaren Gurgîn Bakirciouglo är känd från bland annat morgonprogrammet Metropol med Dejan och Gurgîn och UR:s tv-serie Gatsmart. Retorikexperten Elinor Falkman är tävlingens domare och den som bedömer barnens retoriska förmågor. Elinor är bland annat verksam som föreläsare och utbildare i retorik.

UR:s Retorikmatchen är en årlig retoriktävling som sändes första gången 2012. Då vann JB Galären i
Karlskrona. Vilka som går hem med UR:s retorikpris i år vet vi den 7 december då finalen sänds i både P4 och Barnkanalen.

Retorikmatchen sänds varje lördag kl. 11.03 i P4 med start 26 oktober. Efter sändning finns programmen i UR Play.


KVARTSFINAL 1

S:t Pers skola, Sigtuna möter Utsäljeskolan, Huddinge. Matchen spelas in i Stockholm 15 oktober och sänds 26 oktober kl. 11.03 i P4.


KVARTSFINAL 2

Engelska skolan klass 6c, Gävle möter Engelska skolan klass 6e, Gävle. Matchen spelas in i Stockholm 22 oktober och sänds 2 november kl. 11.03 i P4.

KVARTSFINAL 3

Madenskolan, Ale möter Morkarlby skola, Mora. Matchen spelas in i Stockholm 15 oktober och sänds 9 november kl. 11.03 i P4.


KVARTSFINAL 4

Borns friskola, Nora möter Gläntanskolan, Helsingborg. Matchen spelas in i Stockholm
22 oktober och sänds 16 november kl. 11.03 i P4.


 

Ämnen

Taggar


OM UR
UR är ett fristående public servicebolag som driver Kunskapskanalen tillsammans med SVT samt sänder i SR:s och SVT:s kanaler. UR:s uppgift är att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser.
www.ur.se

Presskontakt

Karoline Malitzki

Karoline Malitzki

Presskontakt Pressansvarig 08-784 42 72

Inhouse

Presskontakt Stillbilder 08-784 40 00

Relaterat material

Relaterade nyheter