Följ UR - Sveriges Utbildningsradio AB

​UR:s Pop och politik lyfter kvinnorna i historien

Pressmeddelande   •   Jun 01, 2015 11:03 CEST

Kändisar som Margaret Thatcher, Rosa Parks och Marie Curie är endast några av alla framstående kvinnor i vår historia. Trots läroplanens krav på jämställdhet så finns i dag en brist på kvinnlig representation i flera ämnen. Den nya säsongen av UR:s Pop och politik kompletterar vår världsbild genom att lyfta fram damer, brudar, tjejer och flickor som på olika vis förändrat sin samtid, till det bättre eller det sämre, i det stora och i det lilla. Radioserien har premiär lördag den 27 juni klockan 11.03 i P4.

I denna sjunde säsong av Pop och politik varvas kvinnohistoriska milstolpar och berömda händelser med mindre bekanta kvinnor och skeenden. Programledaren Anna Charlotta Gunnarson tar lyssnarna på en resa som sträcker sig från förra sekelskiftet ända fram till idag.

Programmen lyfter också frågan om vilka kvinnor det är som har haft möjlighet att beskriva sin situation; att sådant som klass, ekonomi och ursprung styr vilka skildringar vi har tillgång till i dag.

- Alla kan rabbla viktiga gubbar men kvinnor saknas ofta i historiebeskrivningen. Vi har jobbat med den nya programformen sedan i höstas och nu svämmar vårt arkiv över av coola tanter och flickor. Vi får bara plats med en bråkdel av dem i serien, säger Anna Charlotta Gunnarson producent och programledare för Pop och politik.

Den nya säsongen tar bland annat upp Petra Herrera som stred vid den mer uppmärksammade Pancho Villas sida, Lotten von Kraemer som instiftade Samfundet De Nio och discohiten som fick ryska Pravda att gå ut med en kärnvapenvarning.

Varje avsnitt utgår från olika teman, såsom Bråkstakar, Upptäckare eller Berättare. Programmet består av ett antal delar som är kopplade till dagens ämne. Reportagen går även att lyssna på fristående för användning i klassrummet. Syftet med serien är just att fylla de luckor som uppstått genom en ensidig historiebeskrivning i skolor och uppslagsverk.

I säsongens första program är temat Krigare och fokus ligger bland annat på hur Margaret Thatchers politik påverkade musikskatten. Hör även kvinnorna som under andra världskriget i hemlighet tillverkade några av världens finaste instrument.

Musiken är fortfarande programmets grundsten och denna säsong är merparten av låtarna som hörs i Pop och politik framförda, komponerade eller producerade av kvinnor. Eller allt sammantaget.

UR:s Pop och politik består av 8 x 60 minuter och har premiär lördag 27 juni kl 11.03 i P4 efterföljt av en kortversion tisdag 30 juni kl 21.03 i P1. Alla avsnitt finns tillgängliga på ur.se och UR Play. Hör även redaktionen diskutera dagens ämne i nya podcasten Pop och politik.

OM UR
UR är ett fristående public servicebolag som driver Kunskapskanalen tillsammans med SVT samt sänder i SR:s och SVT:s kanaler. UR:s uppgift är att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser.
www.ur.se