Följ UR - Sveriges Utbildningsradio AB

UR:s kortfilmspris till film om ung kärlek

Pressmeddelande   •   Okt 25, 2014 19:15 CEST

En film som på ett övertygande och realistiskt sätt berättar om ung kärlek blev årets bästa kortfilm. Det stod klart när UR för tredje året i rad utsåg en pristagare till UR-priset för bästa kortfilm under Uppsala internationella kortfilmfestival. Den vinnande filmen heter En eftermiddag och är regisserad av Søren Green.

UR-priset för bästa kortfilm är ett årligt pris som premierar filmer som ger en ung publik lust till språk och kultur. Årets vinnarfilm En eftermiddag handlar om två unga killkompisar och deras trevande förälskelse. Filmen utspelar sig en vanlig eftermiddag efter skolan. En eftermiddag är dansk och regissören heter Søren Green. Han har tidigare regisserat dokumentärfilmen De skjulte børn.

Juryns motivering: ”En kortfilm som på ett övertygande och realistiskt sätt berättar om den bräckliga tonårstiden när man försöker komma underfund med sig själv och sin relation till andra, om att våga eller inte våga. En ömsint historia på ett angeläget tema, som visar att man med små gester kan berätta om stora känslor.”

UR-priset för bästa kortfilm delas ut till en film på något av språken arabiska, danska, engelska, finska, franska, isländska, italienska, japanska, jiddisch, kinesiska, meänkieli, norska, romani chib, ryska, samiska, spanska eller tyska. Det ska vara en angelägen film som ger den unga publiken lust till språk och kultur. Det vinnande bidraget erbjuds licensiering av UR. Årets jury bestod av Fredrik Jansson, Emilia Mellberg, Gabriella Thinsz och Ingmarie Wahrolin från UR.

OM UR
UR är ett fristående public servicebolag som driver Kunskapskanalen tillsammans med SVT samt sänder i SR:s och SVT:s kanaler. UR:s uppgift är att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser.
www.ur.se