Gå direkt till innehåll
UR:s dokumentärer på två stora filmfestivaler

Pressmeddelande -

UR:s dokumentärer på två stora filmfestivaler

UR:s dokumentära kortfilmer Inget ska stoppa mig och Pajala State of Mind premiärvisas på Göteborgs filmfestival. De båda dokumentärerna är även nominerade till Tempo Short Award på Tempo dokumentärfilmfestival i Stockholm. I slutet av mars sänder UR filmerna i SVT.

– UR vill främja dokumentärfilm och bidra till mångfald både i innehåll och i uttryck. Därför är vi otroligt glada över att våra filmer om att vara ung och tillhöra en minoritet uppmärksammas så här, säger Ulrika Arlert chef för ungdomsredaktionen på UR.

Dokumentärfilmerna ingår i UR:s tv-serie Välja väg. Fokus i serien ligger på unga personers egna berättelser om det kraftfulla i att vara del av en minoritet, men också om baksidorna och förvirringen som en dubbel identitet kan innebära. Det handlar om att vara ung minoritet och på väg ut i vuxenlivet – förväntningar, möjligheter och svårigheter.

Kortfilmerna Inget ska stoppa mig och Pajala State of Mind visas på Göteborgs filmfestival som hålls 23/1 – 2/2 och på Tempo dokumentärfilmfestival i Stockholm som äger rum 2/3 – 8/3. Då tävlar filmerna om Tempo Short Award.


OM DOKUMENTÄRFILMERNA

Inget ska stoppa mig 
Francesca är 18 år, nyskild och rom. Som gift gick Francesca inte i skolan, så nu efter skilsmässan vill hon satsa på en utbildning som ger trygghet – ett jobb med fast inkomst. Francesca vill inte göra det som förväntas av henne, hon vill välja sin egen väg. ”Den äldre generationen ser inte vad som händer hos oss ungdomar egentligen” säger Francesca. Men att gå sin egen väg kan också vara en ensam väg. Av Martina Iverus.

Pajala State of Mind 
Tornedalingarna Rebecka och Sanna bor i Pajala och drömmer om det stora genombrottet med sitt gemensamma band The Magnettes. Men måste de offra sitt älskade Pajala för att klara det? Det handlar om att växa upp och följa sina drömmar men samtidigt inte förlora sina rötter. Av Hans-Erik Therus.


ÖVRIGA FILMER I UR-SERIEN VÄLJA VÄG

Finsk som gammelmormor
Antes Jojk
Bland kippor på kollo


Producent för filmerna är Åsa Ekman.


För mer information och intervjuer med medverkande kontakta pressansvarig.

Ämnen


OM UR
UR är ett fristående public servicebolag som driver Kunskapskanalen tillsammans med SVT samt sänder i SR:s och SVT:s kanaler. UR:s uppgift är att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser.
www.ur.se

Presskontakt

Karoline Malitzki

Karoline Malitzki

Presskontakt Pressansvarig 08-784 42 72