Gå direkt till innehåll
UR:s Diktatorn och Maktfaktorn vinnare i årets Japan Prize

Pressmeddelande -

UR:s Diktatorn och Maktfaktorn vinnare i årets Japan Prize

UR blev storvinnare och tog hem två priser i årets Japan Prize. Vinnare blev Diktatorn i kategorin Youth och Maktfaktorn i kategorin Creative Frontier.

UR:s Diktatorn tog hem vinst i kategorin Youth, där den tävlade mot nio andra produktioner däribland bidrag från BBC och France 24. I serien har åtta unga personer frivilligt valt att kliva in i ett diktatoriskt samhälle med strikta regler och stora begränsningar. Men hur tufft blir det att förlora sin frihet och sina rättigheter? Hur påverkas ungdomarna av att ständigt lyda under diktatorns lagar? Navid Modiri är programledare och länken mellan diktatorn och deltagarna. Serien är direkt kopplad till skolans styrdokument, där undervisningen ska förmedla respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska värderingar som det svenska samhället vilar på.

- Jag är otroligt stolt över att Diktatorn fått ytterligare fans runt hela världen. Och att juryn förstått vår seriösa ambition under reality-ytan, säger UR:s projektledare Charlotte Sifvert.

UR:s andra vinnare, i kategorin Creative Frontier, blev MaktfaktornMaktfaktorn är en webbplats som låter besökaren utforska de värderingar och rättigheter som utmärker en demokrati. Visualiseringar av statistik och data blir underlag för egen reflektion och diskussion med andra. Webbplatsen ska inspirera till att vilja påverka samhället och fördjupa sina kunskaper om demokrati.

Titta på och läs mer om UR:s produktioner här:
Dikatorn: http://urplay.se/Produkter?q=diktatorn
Maktfaktorn:http://www.ur.se/maktfaktorn/#/

Japan Prize, är en internationell medietävling som premierar högkvalitativa produktioner med utbildningsfokus. Årets finalister i Japan Prize har valts ut bland över 300 bidrag som skickats in. Tävlingen äger rum i Tokyo med prisutdelning och gala den 22 oktober. Tävlingen har funnits sedan 1965 och grundades av NHK.

Läs mer om Japan prize här>

För mer information kontakta pressansvarig.

Ämnen

Taggar

Regioner


OM UR
UR är ett fristående public servicebolag som driver Kunskapskanalen tillsammans med SVT samt sänder i SR:s och SVT:s kanaler. UR:s uppgift är att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser.
www.ur.se

Presskontakt

Karoline Malitzki

Karoline Malitzki

Presskontakt Pressansvarig 08-784 42 72

Inhouse

Presskontakt Stillbilder 08-784 40 00

Relaterat material