Gå direkt till innehåll
UR:s barnradioserie Tro och väsen vann Prix Ex Aequo

Pressmeddelande -

UR:s barnradioserie Tro och väsen vann Prix Ex Aequo

I fredags fick UR:s barnradio ta emot utmärkelsen ”Exceptional artistic execution” vid Prix Ex Aequo, Europas enda festival för radiodrama för barn. Vann gjorde Tro och väsen, en serie om den svenska mytologin. Det var avsnittet om Näcken som tog hem priset i hård konkurrens med 17 andra radiodramer från lika många länder.

– Priset är ytterligare en bekräftelse på att vi lyckats engagera barn med rika och starka berättelser, utan att göra avkall på vårt uppdrag att vara med och skapa en utbildning i världsklass, säger Johan Grafström, redaktionschef för barnredaktionen på UR.

Ur juryns motivering: “For exceptional artistic execution of a radio play aimed at children. The author managed to connect a dramatic story with educational material in a remarkable way, having only 11,5 minutes in hand.”

I Tro och väsen får lyssnarna följa med morfar (Pale Olofsson) och barnbarnet Elin (Eira Uddenmyr-Strand) på ett äventyr i den svenska folktron. Morfar älskar att berätta, Elin älskar att lyssna på hans historier om mystiska väsen och övernaturliga figurer. I det vinnande avsnittet Näcken får vi höra berättelsen om spelmannen som vill ha Näckens hjälp för att lära sig spela bättre. 

Näcken är regisserat av Micke Olsson. För manus och produktion står Anders Edgren. Micke Olsson och Anders Edgren är båda radioproducenter på UR. För musiken står Anders Kampe. Ljuddesignen gjordes av Jerry Silfver och Joakim Davidsson.

Ämnen

Regioner


OM UR
UR är ett fristående public servicebolag som driver Kunskapskanalen tillsammans med SVT samt sänder i SR:s och SVT:s kanaler. UR:s uppgift är att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser.
www.ur.se

Presskontakt

Karoline Malitzki

Karoline Malitzki

Presskontakt Pressansvarig 08-784 42 72

Inhouse

Presskontakt Stillbilder 08-784 40 00

Relaterat material