Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

UR och SVT gör en gemensam Gaza-satsning för barn!

Varför är det krig, hur kan man stoppa det och hur drabbas barnen? Torsdagen den 22 januari ägnar flera av barnkanalens program åt att belysa situationen i Gaza. Mega från UR gör ett extrainsatt program om Gaza och tar upp frågor och känslor som kriget väcker hos barn i Sverige.

Varför är det krig? Hur kan det vara så många civila offer? Vem bestämmer reglerna för krig? Går det att stoppa kriget? I Mega möter de unga programledarna Hjalmar och Jaques journalister, fredsforskare och människor med koppling till konfliktområdet och pratar om hur det är att leva och arbeta i en krigssituation. Mega behandlar ämnet ur barnens eget perspektiv och har samlat in frågor från 10-12 åringar runtom i landet som ställs till de inbjudna gästerna.

- Vi kommer inte att debattera skuldfrågan eller för och emot Israel och Palestina, utan försöka närma oss konflikten ur ett mänskligt perspektiv och ge utrymme för det svåra samtalet, även om det inte finns några givna svar, säger projektledare Ulrika ÖstmanUR.

- Kriget i Gaza har ju dominerat nyhetsrapporteringen i flera veckor och vi tror att många barn är intresserade och vill veta mer, säger Anna Linnér Franzén, redaktör för Lilla Aktuellt.

Torsdag 22/1 ägnas flera av Barnkanalens program åt situationen i Gaza: Lilla Aktuellt kl. 16:00 och Lilla Aktuellt kl. 19:15 rapporteras de senaste nyhetshändelserna, och kl. 19:30 lämnas stafettpinnen över till Mega för en halvtimmes studiodiskussion om de frågor och känslor som barn i Sverige har om konflikten.

Megaspecial: Gaza

Sändningstid: Torsdag 22 januari kl. 19.30

Gäster i studion: Mimmi Söderberg Kovac - freds och konfliktforskare, Tomas Böhm - psykoanalytiker, Guhn Godani - psykolog Rädda Barnen Centrum för barn och ungdomar i kris, Annika Thor - författare, Emma Löfgren - utrikeskorrespondenten Svenska Dagbladet Jenny Goldman - engagerad för kvinnor och barn i Israel, Adel Abu Hamdeh - läkarstudent.

Pressbilder: www.pressinfo.svt.se

Kommer finnas tillgängliga under eftermiddagen.

För mer information vänligen kontakta:

Pernilla Angelin, Projektledare marknad & press

Tel: 08/784 45 96, Mobil: 0708/41 56 00, Pernilla.Angelin@ur.se

OM UR

UR är ett fristående public servicebolag som sänder i SR:s och SVT:s kanaler samt driver Kunskapskanalen tillsammans med SVT. UR:s uppgift är att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser.

www.ur.se

Ämnen

Regioner


OM UR

UR är en digital kanal för kunskap och lärande med uppgift att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser. Sveriges Utbildningsradio, UR är ett oberoende och självständigt public service-bolag som genom kunskap vill bidra till samhället.

www.ur.se

Presskontakt

Karoline Malitzki

Karoline Malitzki

Presskontakt Pressansvarig 08-784 42 72

Inhouse

Presskontakt Stillbilder 08-784 40 00