Gå direkt till innehåll
UR lyfter tillgänglighetsfrågor med tema barn, unga och normalitet

Pressmeddelande -

UR lyfter tillgänglighetsfrågor med tema barn, unga och normalitet

Barn, unga och normalitet är årets tema på Handikappförbundens och public services årligen återkommande tillgänglighetsdag. I år, den 5 oktober, står UR som värd och bjuder på ett fullödigt program.

Förra året deltog 140 personer från Sveriges Radio, SVT, UR och Handikappförbunden. Dagens syfte är att samlas för att lyfta frågor kring medier och tillgänglighet utifrån olika teman.

Årets program, som har temat barn, unga och normalitet, bjuder bland annat på rundabordssamtal. Dessa samtal utgår från exempel på olika typer av normskapande bilder av personer med funktionsnedsättning som förmedlas till barn och ungdomar via radio och tv. Gunilla Jarlbro, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Lunds universitet föreläser kring olika metoder som synliggör hur olika grupper representeras i medierna.

På eftermiddagen flyttas fokus från normskapande och representation till teknisk tillgänglighet. Per-Olof Hedvall, teknologie doktor på Certec vid Lunds tekniska högskola berättar om sin forskning på tillgänglighet, framför allt kring familjer som har barn med omfattande funktionsnedsättningar.

– Dagen är ett led i UR:s arbete för ökad tillgänglighet för personer med funktionsnedsättningar. Det handlar också om att synliggöra hur dessa personer syns i medierna. Medierna är attitydskapande och därför är det viktigt att ge en rättvis bild, säger UR:s vd Erik Fichtelius som öppnar dagen med ett välkomstanförande.

Ett filmat sammandrag från dagen kommer att finnas på ur.se i efterhand.

Ämnen


OM UR
UR är ett fristående public servicebolag som driver Kunskapskanalen tillsammans med SVT samt sänder i SR:s och SVT:s kanaler. UR:s uppgift är att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser.
www.ur.se

Presskontakt

Karoline Malitzki

Karoline Malitzki

Presskontakt Pressansvarig 08-784 42 72