Gå direkt till innehåll
UR inspirerar föräldrar att läsa högt

Pressmeddelande -

UR inspirerar föräldrar att läsa högt

Med en blandning av välkända skådespelare och artister, spännande berättelser och en synnerligen påhittig sexåring vill UR inspirera fler föräldrar att läsa högt för sina barn. Serien heter Lässugen och medverkar gör bland andra Eva Röse, Niklas Strömstedt, Nour El-Refai och Leif Andrée. Serien har premiär i Barnkanalen och på ur.se/abc 31 mars och är en del av UR:s stora satsning på läs- och skrivinlärning.

Välkommen hem till sexåriga Amanda! Hon klarar det mesta själv. Hon bakar, målar, bygger och leker. Men en sak klarar hon inte – att läsa högt för sig själv. Det är då Amanda tar till sin egenuppfunna lässug. Hon tar sikte på intet ont anande vuxna och med en väldig kraft sugs hen in och landar med dunder och brak i Amandas knallgula soffa – och lässtunden kan börja. Stjärnorna som hamnar där är Eva Röse, Nour El Refai, Leif Andrée, Dregen, Özz Nûjen, Ulla Skoog och Niklas Strömstedt. I serien läser de varsin bilderbok.

UR:s serie Lässugen riktar sig till barn i förskolan och deras föräldrar. Med en kombination av vuxna stjärnor och medryckande berättelser vill UR inspirera föräldrar till högläsning och få både vuxna och barn att upptäcka glädjen i att läsa tillsammans.

För 11 år sedan läste 74 procent av alla svenska föräldrar högt för sina barn en genomsnittlig dag. År 2012 var motsvarande siffra 35 procent, enligt en undersökning från Läsrörelsen och Junibacken. Samtidigt är de flesta forskare överens om att högläsning bygger barnets ordförråd, ger en språklig medvetenhet och ökar chanserna för att barnet själv ska bli en bokläsare. Forskning visar också att högläsningen ger som mest om man stannar upp i texten och pratar om vad som hänt och kommer att hända. Därför ger Lässugen tips på hur man som vuxen kan göra läsningen både roligare och mer utvecklande.

Lässugen sänds på måndagar kl. 17.45 i Barnkanalen med start 31 mars. Efter sändning finns avsnitten på ur.se/abc. Serien består av sju kvartslånga avsnitt.

Böcker

 • Eva Röse läser Jag rymmer! (Eva Lindström)
 • Nour El Refai läser Hugo: elak, blodtörstig och jättefarlig? (Mia Nilsson)
 • Leif Andrée läser Den stora smällen (Mats Wänblad och Per Gustavsson)
 • Dregen läser Det är en gris på dagis (Johanna Thydell och Charlotte Ramel)
 • Özz Nûjen läser Julia vill ha ett djur (Barbro Lindgren och Eva Eriksson)
 • Ulla Skoog läser Sagan om den underbara familjen Kanin och Fru Skräck (Jonna Björnstjerna)
 • Niklas Strömstedt läser Lill-Zlatan och morbror raring (Pija Lindenbaum)

Om UR:s läs- och skrivsatsning

Förra året började UR sin största satsning på läs- och skrivinlärning någonsin. Till att börja med blir det sju tv- och radioprogram och ett webbspel som alla har ett tydligt pedagogiskt mål (se förteckning). Dagens barn står inför varierande utmaningar och har olika pedagogiska behov. Därför gör UR en satsning som sträcker sig från förskolebarnens första möte med alfabetet till tredjeklassarna som ska lockas att läsa mer. Dessutom gör UR program som ska inspirera föräldrar till förskolebarn att läsa högt för sina barn. På ur.se/abc finns alla program i UR:s satsning. På en temasida på ur.se kan pedagoger och föräldrar hitta tips och idéer om läs- och skrivinlärning.

Alla produktioner i läs- och skrivsatsningen

 • Livet i Bokstavslandet är en serie för alla barn som är på väg att knäcka eller precis har knäckt läskoden. Alla avsnitt finns på ur.se/abc.
 • Meka med ABC är en radiodramatisering som på ett lustfyllt sätt leker med bokstäverna och vårt språk. Programmet är gjort för barn i förskolan. Alla avsnitt finns på ur.se/abc.
 • Det pedagogiska webbspelet ABC-raketen stöttar barnens läsinlärning. Spelet finns på ur.se/abc. Appen går också att ladda ner gratis från App Store eller Google play.
 • Radioserien Magiska biblioteket ska väcka läslusten hos de något mer vana läsarna i årskurs 2-3. Serien har premiär 24 mars kl. 17.45 i P4.
 • Tv-serien Lässugen ska inspirera föräldrar att läsa högt för sina barn. Serien riktar sig till både förskolebarn och deras föräldrar och sänds i Barnkanalen med start 31 mars kl. 17.45.
 • Tv-serien Strategier för läsförståelse har premiär på ur.se senare i vår. Serien riktar sig till lärare och följer lärare för årskurs 3 och 5 som medvetet arbetar med läsförståelsestrategier. Serien visar även hur strategierna kan användas vid högläsning i förskolan.
 • Läskaraoke (arbetsnamn) utgår från tio specialskrivna berättelser med ett språk som är anpassat för att främja läsinlärning. Serien är gjord för elever i årskurs F-3 och har premiär i Barnkanalen 29 september kl. 17.50.
 • Bästa bokstaven är ett lekfullt program för förskolan om varje liten bokstav – med fokus på ljudandet. Hur låter bokstaven, hur känns den, hur kan man använda den? Serien har premiär vintern 2015 i Barnkanalen.

Ämnen

Kategorier


OM UR
UR är ett fristående public servicebolag som driver Kunskapskanalen tillsammans med SVT samt sänder i SR:s och SVT:s kanaler. UR:s uppgift är att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser.
www.ur.se

Presskontakt

Karoline Malitzki

Karoline Malitzki

Presskontakt Pressansvarig 08-784 42 72

Inhouse

Presskontakt Stillbilder 08-784 40 00