Gå direkt till innehåll
Lärtimmen för lågstadiet och Förskoletimmen med Johannes innehåller en mix med några av UR:s bästa pedagogiska barnprogram. Foto: Haben Solomon/UR.
Lärtimmen för lågstadiet och Förskoletimmen med Johannes innehåller en mix med några av UR:s bästa pedagogiska barnprogram. Foto: Haben Solomon/UR.

Pressmeddelande -

UR hjälper de yngre barnen som saknar distansundervisning

Nu kommer Lärtimmen för lågstadiet och Förskoletimmen med Johannes – en satsning från UR för att stötta yngre barn och deras föräldrar under pandemin. Med en mix av UR:s pedagogiska och roliga utbildningsprogram blir lärandet lustfyllt och skärmtiden högkvalitativ när barnen är hemma. Finns på UR Play från 18 mars och sänds i SVT Barn från 29 mars.

Pandemin har gjort att många barn i förskolan och skolan av olika skäl behöver vara hemma oftare än vanligt utan att vara allvarligt sjuka. Det innebär en risk för att barn missar viktiga pusselbitar, särskilt om de är hemma länge.

– För yngre barn, till skillnad från unga i högstadiet och gymnasiet, finns ingen distansundervisning och i många fall inget stöd för att hänga med i skolan. Att som förälder ta större ansvar för att fylla barnets tid på ett meningsfullt sätt under vardagar då de annars befinner sig i pedagogisk verksamhet kan kännas både svårt och praktiskt påfrestande. En del föräldrar arbetar dessutom hemifrån samtidigt eller har andra vardagliga åtaganden. Här kan och vill UR hjälpa! Vi ser det här som nästa naturliga steg i den Skola hemma-satsning som startades förra våren, säger Sofia Wadensjö Karén, vd på UR.

Nästan sex av tio föräldrar anser att UR:s program bidrar till deras barns lärande, och drygt var fjärde förälder med barn 6–9 år upplever att de får stöd av UR:s program för att hjälpa barnen att klara skolan. Detta enligt en Novus-undersökning som nyligen genomförts på uppdrag av UR.

– Att låta sitt barn ”sitta med paddan” kan vara tacksamt för en upptagen eller trött förälder. Men det finns även ofta en oro för att barnet inte får ut så mycket av värde under den tiden. I undersökningar ser vi att många föräldrar letar efter ett pedagogiskt innehåll, som de vet att de tryggt kan sätta i händerna på sitt barn. UR har det innehållet. Genom att samla våra populära pedagogiska program i Lärtimmen för lågstadiet och Förskoletimmen med Johannes, hoppas jag att ännu fler föräldrar upptäcker vilken resurs UR är, säger Margaretha Eriksson, programchef på UR.

Men det räcker inte att det som barnet sitter med är pedagogiskt, det behöver också vara roligt och lustfyllt så att barnet vill titta eller lyssna.

– Det som är unikt för UR är att våra barnprogram är producerade med både kunskap om pedagogik och vad som är underhållande barn-tv, avslutar Margaretha Eriksson.

Produktionerna börjar publiceras på UR Play den 18 mars. Från 29 mars sänds de i SVT Barn, med två block per dag. Det blir 10 program för lågstadiet och 10 för förskolan. I Lärtimmen för lågstadiet ingår bland annat Livet i Mattelandet, Livet i Bokstavslandet, Pick a Colour, Vara vänneroch Makeriet. Förskoletimmen med Johannes innehåller program som Djuren på Djuris, Miniräknarna, Djurverketoch Tripp, Trapp, Träd. Programledare är Johannes Berg.

Ämnen

Kategorier


OM UR

UR är en digital kanal för kunskap och lärande med uppgift att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser. Sveriges Utbildningsradio, UR är ett oberoende och självständigt public service-bolag som genom kunskap vill bidra till samhället.

www.ur.se

Kontakter

Karoline Malitzki

Karoline Malitzki

Presskontakt Pressansvarig 08-784 42 72