Följ UR - Sveriges Utbildningsradio AB

UR, Emma Frans och Maja Åström vinnare av Guldörat

Pressmeddelande   •   Nov 04, 2020 20:38 CET

Maja Åström och Emma Frans leder Hjärta och hjärna. Foto: Haben Solomon/UR.

UR:s Hjärta och hjärna där doktor Emma Frans och radiojournalisten Maja Åström synar olika påståenden är utsett till Årets radioprogram och vinnare av Guldörat.

Lyssna på Hjärta och hjärna i UR Play >

– Det så roligt att se att det vi vill och tror på – folkbildning med fniss, verkligen går hem. Emma och jag är så himla glada och stolta, säger Maja Åström som tog emot vinsten under kvällen.

Blir vi sjuka av att flyga? Blir kroppshåret grövre av rakning? Är det så att själen lättar med 21 gram i dödsögonblicket? Hur många riktigt nära vänner kan man ha, enligt vetenskapen? I programserien Hjärta och hjärna synar Emma Frans, doktor i medicinsk epidemiologi, och Maja Åström, radiojournalist, olika påståenden och kommer med hjälp av vetenskapen fram till vad som är sant, falskt eller mittemellan. Programseriens syfte är att ge medie- och informationskunnighet och den är en del av UR:s koncept Genomskåda - fem sätt att greppa din omvärld.

– Det är fantastiskt roligt att Hjärta och hjärna tilldelas det fina och prestigefyllda priset ”Årets radioprogram”. Det visar att programmets ambition att på ett lustfullt och roligt sätt ta sig an vetenskap och forskning och göra det tillgängligt för den stora publiken, fungerar. Vi är otroligt stolta idag på UR över detta, säger utbudschef Anna Rastner.

Guldörat delas ut av Radioakademien under Radio- och poddagen den 4 november för att premiera radio och poddar som har publicerats under perioden 1 juni 2019–31 maj 2020. Läs mer om Guldörat här.

OM UR

UR är en digital kanal för kunskap och lärande med uppgift att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser. Sveriges Utbildningsradio, UR är ett oberoende och självständigt public service-bolag som genom kunskap vill bidra till samhället.

www.ur.se