Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Uppdrag hälsa


Det handlar om våra barn, deras framtid och dagliga miljö och många oroande tecken på ohälsa finns bland barn i Sverige. Dagens barn och unga blir den första generation som har sämre hälsa än sina föräldrar. Genom skolan når man alla unga. Vad kan skolan göra? UR:s serie Uppdrag Hälsa har följt högstadielärare på Navestadsskolan i Norrköping. Samtidigt som UR har följt lärarna har SVT:s Toppform följt eleverna på samma skola. Uppdrag hälsa coachar lärarna, ger experthjälp och de verktyg de behöver för en förbättrad elevhälsa.

Uppdrag hälsa bjuder på en inspirerande vår där pedagogerna och skolpersonalfår chansen att ta del av en mängd olika kvalitetshöjande åtgärder i mötet med eleverna. Målet är att ge pedagogerna verktyg för att utveckla kommunikationen med eleverna och på sikt förbättra elevhälsan. Serien jobbar med rektorer, lärare, elevstödjare, elevhälsan och fritidspersonal. Dessa får möjlighet att möta inspiratörer och pröva de olika "verktygen". Samtliga är evidensbaserade metoder. Till deras hjälp finns etablerade experter inom olika områden som kan inspirera och entusiasmera pedagogerna och övrig skolpersonal till nytänkande. Exempel på teman är ledarskap, genusperspektiv, livsstil, drogförebyggande åtgärder och gruppdynamik, föräldrasamverkan.

Serien samt boken kommer att användas vid vidareutbildning av lärare i en kurs på SLU (Sveriges lantbruksuniversitet).

- Är det barn med skolproblem så känner sig föräldrarna ganska nedtryckta, de känner sig inte starka. Kanske är det viktigaste skolan måste göra, är säga att du är viktig, du har massor att erbjuda, för då får man loss kraften hos föräldern också, säger coach Birgitta Kimber.

- Jag träffade Filip för tre år sedan och då var en av de värsta här. Jag har jobbat oerhört mycket med honom, med hans attityd, uppförande och språk. Det har tagit mycket tid och energi. Det värsta handlade om språket - han kunde inte hantera det och hamnade i bråk hela tiden med sina kompisar, säger fritidsledaren Isko Feratovic om varför han har valt att arbeta med Filip i dagens uppdrag.

Sändningsstart: SVT2 torsdag 2 oktober 2008 kl 18.30: Uppdrag hälsa (1:8)

Gå in på ur.se/uppdraghalsa och läs mer kring UR:s satsning kring hälsa

För DVD, intervju eller vidare information kontakta UR:

Susanne Stamreus, susanne.stamreus@ur.se

08-784 40 68, 0768-854521

 

Ämnen


OM UR

UR är en digital kanal för kunskap och lärande med uppgift att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser. Sveriges Utbildningsradio, UR är ett oberoende och självständigt public service-bolag som genom kunskap vill bidra till samhället.

www.ur.se

Presskontakt

Karoline Malitzki

Karoline Malitzki

Presskontakt Pressansvarig 08-784 42 72

Inhouse

Presskontakt Stillbilder 08-784 40 00