Följ UR - Sveriges Utbildningsradio AB

Unga utforskar sin nationella minoritets historia i nya tv-program

Pressmeddelande   •   Sep 13, 2018 10:18 CEST

Rebecka är med i UR:s program Min judiska historia. Foto: Mattias Bardå/UR.

Hur mycket kan du om de nationella minoriteternas historia? Allmänhetens kunskap om nationella minoriteter är väldigt låg. Det vill UR ändra på och snart är det premiär för flera nya tv-program där unga berättar om sina personliga upplevelser av att tillhöra en minoritet och om dess historia.

- Historia är inte bara dåtid, den finns även med oss i nutid och påverkar vår framtid. Därför har vi låtit ungdomar från de olika nationella minoritetsgrupperna gräva i sin historia och synliggöra vilka spår som finns kvar i deras liv idag, säger Helene Näslund, producent UR.

Min sverigefinska historia, Min judiska historia och Min tornedalska historia sänds tre söndagar i följd med start den 23 september kl. 17.00 i SVT2 och finns även tillgängliga redan nu att se på UR Skola och UR Play. Programmen är producerade för användning i undervisningen om nationella minoriteter på högstadiet, men är intressanta för alla som vill veta mer om ämnet.

I Barnkanalen sänder UR Katjas sverigefinska historia, Nathans judiska historia och Johannes tornedalska historia tre torsdagar i följd kl. 18.45 med start den 20 september, och de finns också på UR Skola. Programmen är utformade för mellanstadiet.

- Om alla hade fortsatt gömma sig så hade ingen fattat att vi fanns. Vissa av mina vänner har fått höra: Jag visste inte att judar fanns, säger Rebecka i en diskussion med sin mamma om att bära davidsstjärna på stan.

Sverige har fem nationella minoriteter – samer, judar, sverigefinnar, tornedalingar och romer.

I början av 2018 publicerade UR en Novus-undersökning om kunskapen kring nationella minoriteter. Den visade att kunskapsnivån är väldigt låg, bland annat vet inte var tredje svensk vad en nationell minoritet är för något.

UR har tidigare i år även sänt Romernas historia 1900-tal och Min samiska historia.

För intervjuer med ungdomarna som medverkar i programmen, mer information och pressbilder kontakta pressansvarig.

OM UR
UR är ett fristående public servicebolag som driver Kunskapskanalen tillsammans med SVT samt sänder i SR:s och SVT:s kanaler. UR:s uppgift är att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser.
www.ur.se