Gå direkt till innehåll
Unga skickar brev till allmänheten – ”Fråga istället för att stirra”

Pressmeddelande -

Unga skickar brev till allmänheten – ”Fråga istället för att stirra”

Åtta unga personer med kraniofaciala diagnoser riktar sina ord till oss. De vill berätta hur det känns när människor stirrar, viskar och pekar. Genom att dela med sig av sina erfarenheter hoppas de få oss att reflektera över hur vi bemöter det som är annorlunda. Brev till allmänheten är en nyproducerad dokumentär av UR:s Helene Näslund, nominerad till Stora journalistpriset 2014 för dokumentärserien Sverige sviker. Dokumentären sänds i SVT1 14 januari.

Varje år föds cirka 100 barn i Sverige med kraniofacial diagnos. Diagnoserna kan se olika ut men gemensamt är att skall- och ansiktsbenen inte växer som vanligt och att det ofta innebär många komplicerade operationer.

Men operationerna är inte allt. De barn som föds med diagnosen riskerar också att växa upp omgivna av viskningar, stirrande blickar, andras avvaktande beteende och ibland även känslan av andras rädsla. Hur är det? Vad har de för strategier för att klara av andras reaktioner?

I dokumentärfilmen Brev till allmänheten möter vi barn och ungdomar med kraniofaciala diagnoser. En av dem är 16-åriga Mattias. Han är en social kille som älskar att stå på scen och ta plats, men han är trött på folks stirrande.

– Fråga istället för att stirra. Ofta är det barn som tittar och pekar, då borde föräldrarna ta ansvar och förklara för barnen att inte alla ser likadana ut. Och om de undrar något borde de fråga mig, säger Mattias.

Vi träffar också Clara. Hon går andra året på gymnasiet och i september gjorde hon sin tredje stora operation, den sista.

– Jag tycker att man ska inspireras av någon med ett annorlunda utseende och förhoppningsvis kan filmen stötta andra med liknande diagnos. Jag vill att tittarna ska förstå att man kan leva ett helt normalt liv trots att man ser annorlunda ut, säger Clara.

UR:s Brev till allmänheten är skapad av UR-producenten Helene Näslund som tidigare i år var nominerad till Stora journalistpriset med dokumentärserien Sverige sviker. Hon själv har en dotter med en kraniofacial diagnos.

– Jag hoppas filmen får oss att reflektera över hur vi faktiskt bemöter varandra. Det handlar inte bara om unga med den här diagnosen, utan om alla i samhället. Tänk om filmen kunde få oss att utmana oss själva och våga möta det man uppfattar som annorlunda, säger hon.

Brev till allmänheten sänds 14 januari 22.00 i SVT1. När filmen har sänts finns den i UR Play.

Ämnen

Taggar


OM UR
UR är ett fristående public servicebolag som driver Kunskapskanalen tillsammans med SVT samt sänder i SR:s och SVT:s kanaler. UR:s uppgift är att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser.
www.ur.se

Presskontakt

Inhouse

Presskontakt Stillbilder 08-784 40 00

Relaterat material