Gå direkt till innehåll
Tre UR-produktioner nominerade till Japan prize 2013

Pressmeddelande -

Tre UR-produktioner nominerade till Japan prize 2013

UR har fått tre nomineringar till årets Japan prize. Droger och dilemman är nominerad i kategorin Innovativ media, Bilderna som förändrade vetenskapen är nominerad i folkbildningskategorin och Mediatiden i ungdomskategorin. 

Innovativ media

Droger och dilemman är en webbplats som är uppbyggd som en digital stad för unga. Användarna av sajten ska kunna känna igen sig i både miljön och de situationer som kan uppstå där. Här möter de realistiska dilemman kopplade till bland annat grupptryck, utsatthet, riskbruk, langning – frågor som är mer eller mindre närvarande i deras vardag. Syftet är att hjälpa unga att tänka kritiskt kring droger.
Besök webbplatsen på UR.se >

Folkbildning 

Några av vetenskapshistoriens största ögonblick finns förevigade som fotografier, skisser eller filmer. Det är bilder som varit omstörtande för vetenskapen och vår verklighet. I Bilderna som förändrade vetenskapen berättas det om Hubbles bild av universum, Apollos foto från månytan, Joseph Altman som visade att det skapas nya celler i den vuxna hjärnan och många fler som förändrat vår syn på världen.
Se Bilderna som förändrade vetenskapen >

Ungdom

Dagens unga är ofta missnöjda med traditionella medier. Mediatiden tar upp pressetik, yttrandefrihet, censur, medborgarjournalistik, propaganda och källkritik med ett fokus som är relevant för ungdomar. Det handlar bland annat om mediebevakningen kring terrordådet på Utøya, gruppen Anonymous,  Flashback, onlinespel och sociala mediers betydelse under den arabiska våren.
Se Mediatiden på UR.se >  

Japan prize, är en internationell medietävling som premierar högkvalitativa produktioner med utbildningsfokus. I år har totalt har 70 bidrag valts ut från 331 bidrag som skickats in från 208 organisationer i 57 länder.

Tävlingen äger rum i Tokyo mellan den 17 och 24 oktober, med prisutdelning och gala den 24 oktober. Tävlingen har funnits sedan 1965 och grundades av NHK.

Här kan du läsa mer om Japan prize >

För mer information kontakta pressansvarig.

Ämnen


OM UR
UR är ett fristående public servicebolag som driver Kunskapskanalen tillsammans med SVT samt sänder i SR:s och SVT:s kanaler. UR:s uppgift är att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser.
www.ur.se

Presskontakt

Karoline Malitzki

Karoline Malitzki

Presskontakt Pressansvarig 08-784 42 72

Relaterat material