Gå direkt till innehåll
Foto: UR.
Foto: UR.

Pressmeddelande -

Tre Kristallen-nomineringar för UR

Andra säsongen av UR:s succéserie Seniorsurfarna, älskade barnprogrammet Djuren på djuris, och Tänk till som lyfter ungas perspektiv, är nominerade till Kristallen 2021.

– Juryn har verkligen fått upp ögonen för tre fantastiska UR-program. I Seniorsurfarna hjälper vi äldre att ta sig ur ett digitalt utanförskap, i Djuren på Djuris stöttar vi barn i viktiga värdegrundsfrågor och i Tänk till lyfter vi ungas perspektiv i viktiga frågor. Vi behöver mer fokus på kunskap och lärande i vårt land. Därför är det extra roligt att UR får så stor uppmärksamhet i Kristallen-nomineringarna, att juryn har sett vilken unik kvalitet våra program har. Vilken fantastisk start på hösten!, säger Sofia Wadensjö Karén, vd på UR.

I Seniorsurfarna 2, som är nominerad till årets livstilsprogram, utmanar programledaren Kattis Ahlström deltagarna Siw Malmkvist, Arja Saijonmaa, Carl Jan Grankvist och Johan Rabaeus i digitala färdigheter. Syftet är att inspirera både de som har viss vana och de som inte är så vana, att våga prova nya saker. Och det finns mycket att vinna – digital kunskap kan bryta ensamhet och isolering och ge individen en röst i samhället. Det handlar om källkritik och källtillit. Går det att lita på vad som står på nätet? Är det verkligen säkert att använda e-legitimation? Och hur bär sig deltagarna åt för att ta reda på om det verkligen stämmer att Carl Jan kysst både Greta Garbo och Gunilla Persson?

Se Seniorsurfarna på UR Play >

Djuren på djuris, nominerad till årets barnprogram, fokuserar på värdegrundsfrågor och att hjälpa förskolebarn att reflektera över olika känslor och beteenden. Förskolan Djuris ligger någonstans i skogen. Här går kompisarna Ull, Satsumas, Flöjt och Fiolin. Precis som i verkligheten uppstår det vardagliga konflikter. Ibland behöver gruppen ta sin pedagog Lonnie till hjälp för att lösa dem. Varje avsnitt följer ett tema, såsom att ha hemligheter, att säga nej eller att bli sams. Petter Lennstrand och Julia Messelt står för produktion och regi, och manus är skrivet av Martin Olczak.

Se Djuren på djuris på UR Play >

Tänk till är ett program med unga, för unga, och med ämnen som engagerar och öppnar upp för samtal. Unga ges utrymme att diskutera sin verklighet och ge sin personliga vinkel på aktuella frågor. Det handlar bland annat om rasism, sex, populärkultur och psykisk ohälsa. Hur påverkar stereotyper vårt beteende? Får machokulturen följa med in i sovrummet? Och vilka fördomar bär vi själva ansvar för att krossa? Nominerad i kategorin Årets förnyare.

Se Tänk till på UR Play >

Årets Kristallen sänds den 27 augusti i SVT med start kl. 20.00. Kristallen belönar det bästa inom svensk tv. Priset vill stimulera tv-program med hög innehållsmässig, konstnärlig och teknisk kvalitet samt belöna nytänkande, originalitet och gott hantverk.

Läs mer om Kristallen >

Ämnen


OM UR

UR är en digital kanal för kunskap och lärande med uppgift att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser. Sveriges Utbildningsradio, UR är ett oberoende och självständigt public service-bolag som genom kunskap vill bidra till samhället.

www.ur.se

Kontakter

Karoline Malitzki

Karoline Malitzki

Presskontakt Pressansvarig 08-784 42 72

Inhouse

Presskontakt Stillbilder 08-784 40 00