Gå direkt till innehåll
Sveriges första Facebook-bok lanseras

Pressmeddelande -

Sveriges första Facebook-bok lanseras

Många bär på författardrömmar, men att ta steget fullt ut och skriva en bok helt själv kan kännas för stort för många aspirerande författare. Fredagen 16 juli lanserar UR ett bokprojekt där boken skrivs helt och hållet genom Facebook-inlägg. En crowdsourcad Facebook-bok där alla som vill får vara med och påverka bokens innehåll och stilistik genom att själva författa inlägg. I projektet får etablerade författare och oerfarna skribenter möjlighet att skriva en bok tillsammans.

Vår muntliga folkkultur bygger i princip på crowdsourcing/samskapande; den kollektivt skapade berättelsen som förändrades beroende på vem som förde den vidare. Och att samskapa berättelser på nätet har flera prövat på. Bokförlaget Penguin genomförde redan 2007 projektet A million penguins, en samskapad roman i wikiformat där vem som helst kunde bidra med en egen text eller redigera andras texter.

Men nu kommer Sveriges första crowdsourcade bok som helt och hållet skapas via Facebook-inlägg. Den 16 juli lanseras hejlitteraturen.se, en webbsida som också ska fungera som en plattform för boken. Alla som har ett Facebook-konto kan bidra till boken genom att skriva ett inlägg på maximalt 420 tecken. Vad den ska handla om är det ingen som vet. Det bestäms av dem som vill vara med och skriva. Som den isländska författaren Einar Benediktsson sa: - En människa är bara halv, tillsammans med andra är hon mera än hon själv. Vem vet, framtidens litteratur skapas kanske av kollektivet och inte av en ensam författare? Precis som folksagorna.

Boken kommer att inledas av Rebecca Vinterbarn Elg, programledare för UR:s litteratursatsning Hej litteraturen. Hur det inlägget ser ut får vi reda på fredagen 16 juli kl.12 när Rebecca skriver bokens första 420 tecken. Tv-programmet Hej litteraturen har premiär på SVT1 18/7 kl. 22.00.

- Precis som antikens och romantikens författare har skapat litteraturhistoria vill vi på UR ge alla som vill vara med en möjlighet att skapa framtidens litteraturhistoria - tillsammans med andra, säger Helene Näslund, producent för tv-programmet Hej litteraturen.

Bokprojektet avslutas 7 november. När boken är färdig kommer det att gå att ladda ner den gratis på hejlitteraturen.se.


Hej litteraturen är ett tv-program i sju delar som har gjorts med syfte att få fler unga att upptäcka läsandet och ska fungera som en inspirerande ingång till litteraturen. Programmen presenterar den västerländska litteraturhistorien från antiken till våra dagar. Hej litteraturen sänds på söndagskvällar kl. 22.00 med start 18 juli.

Ämnen

Regioner


OM UR

UR är en digital kanal för kunskap och lärande med uppgift att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser. Sveriges Utbildningsradio, UR är ett oberoende och självständigt public service-bolag som genom kunskap vill bidra till samhället.

www.ur.se

Presskontakt

Karoline Malitzki

Karoline Malitzki

Presskontakt Pressansvarig 08-784 42 72

Inhouse

Presskontakt Stillbilder 08-784 40 00