Gå direkt till innehåll
Lotta Borg Skoglund, överläkare i psykiatri, forskare och författare och Samatha Coard, programledare, exekutiv producent och förälder. Foto: UR.
Lotta Borg Skoglund, överläkare i psykiatri, forskare och författare och Samatha Coard, programledare, exekutiv producent och förälder. Foto: UR.

Pressmeddelande -

Superföräldrar – ny talkshow om att ha barn med NPF

Mellan tre och sex procent av Sveriges skolbarn har en NPF-diagnos, det betyder att väldigt många med stor sannolikhet känner någon som har till exempel adhd, add eller autism. Som förälder består vardagen ofta av att tackla både barnets behov, en oförstående omvärld och ständiga fighter med skola och myndigheter. UR:s talkshow Superföräldrar vill genom kunskap och igenkänning stärka föräldrar, men även andra som finns runtomkring; syskon, mor-och farföräldrar, vänner och andra vuxna. Och ge verktyg för att hitta sina och barnens unika superkrafter. Serien är en uppföljning på succéserien Superungar. Premiär 7 april i SVT1 kl. 22.30, på UR Play och SVT Play.

– Den här talkshowen är en ärlig och i vissa fall smärtsam inblick i livet som NPF-förälder. Men framför allt ett medskick om engagemang, kärlek och överlevnadsklokskap, säger Lotta Borg Skoglund, överläkare i psykiatri, forskare och författare och den som står för expertkunskapen i samtalen.

I talkshowen Superföräldrar gästas varje program av en ny sammansättning föräldrar som öppenhjärtigt delar med sig av sina erfarenheter och frågor som rör livet som NPF-förälder. Lotta Borg Skoglund ger konkreta råd och verktyg, och bekräftar föräldrarna i det som de redan gör rätt. Frågorna kan handla om vilken fajt som är viktig och vilken man kan strunta i? Är medicin farligt och bara till för skolan eller fyller den faktiskt en viktig funktion? Hur får man omvärlden att fatta? Varför är det fler pojkar än flickor som får en NPF-diagnos? Och hur är det egentligen att växa upp med ett syskon som inte funkar som alla andra?

Samantha Coard som är programledare och exekutiv producent delar med sig av sina egna erfarenheter med sonen Fidel, 18 år, som medverkar i flera reportage där vi får ta del av hans svårigheter, styrkor och om hur han hanterat en ibland oförstående omvärld.

– Vi ville göra en serie för alla oss föräldrar som kämpar och ägnar all vår vakna tid åt att kriga för våra barn. En serie där vi kan vara ärliga om hur livet ser ut. Där vi föräldrar får konkreta och bra verktyg för att hantera vårt föräldraskap främst genom expertkunskap men också när vi delar med oss till varandra, säger Samantha Coard.

Den hyllade serien Superungar som UR sände 2018 riktade strålkastarljuset på barn med NPF-diagnos. En ärlig, härlig och direkt inbjudan till barnens dagliga liv med utmaningar och svårigheter men också inblick i alternativa och fantastiska vägar. Superföräldrar är en uppföljning med fokus på förälderns situation och perspektiv.

För mer information och intervjuförfrågningar kontakta:

Petra Åkesson
petra@albakomm.se
070-7520588

Serien är skapad av produktionsbolaget UDSY i samverkan med UR. Producent är Nathalie Boujenbe och projektledare Katja Troell.

Ämnen

Kategorier


OM UR

UR är en digital kanal för kunskap och lärande med uppgift att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser. Sveriges Utbildningsradio, UR är ett oberoende och självständigt public service-bolag som genom kunskap vill bidra till samhället.

www.ur.se

Kontakter

Karoline Malitzki

Karoline Malitzki

Presskontakt Pressansvarig 08-784 42 72

Inhouse

Presskontakt Stillbilder 08-784 40 00