Gå direkt till innehåll
Seniorsurfarna andra säsongen startar 9:e februari. Foto: UR.
Seniorsurfarna andra säsongen startar 9:e februari. Foto: UR.

Pressmeddelande -

Succén Seniorsurfarna tillbaka med Kattis Ahlström och nya deltagare

Dela gärna trailern för Seniorsurfarna i sociala medier. På UR:s Facebook och Twitter delar vi flera filmklipp från serien. Följ oss där och dela vidare om du vill sprida ordet om Seniorsurfarna och Seniorsurfarskolan.

Den 9:e februari är det premiär för en ny rolig och lärorik säsong av UR:s Seniorsurfarna. Deltagarna denna gång är inga mindre än Siw Malmkvist, Arja Saijonmaa, Carl Jan Granqvist och Johan Rabaeus. Kattis Ahlström är, precis som i den första succésäsongen, programledare och deltagarnas guide i den digitala världen. En värld som blivit allt viktigare.

Med en pandemi som plötsligt krävde att alla behövde umgås digitalt i mycket större utsträckning blev det en självklarhet för UR att producera en ny säsong av Seniorsurfarna. Digital kunskap kan bryta ensamhet och isolering och ge individen en röst i samhället. Seniorsurfarna vill inspirera både de som har viss vana och de som inte är så vana, att våga prova nya saker. För detta krävs både mod och tålamod. Något som årets deltagare Siw Malmkvist, Arja Saijonmaa, Carl Jan Grankvist och Johan Rabaeus visar flera prov på när de blir utmanade av programledaren Kattis Ahlström

–Ett väldigt roligt tillfälle var när Arja försökte prata finska med ”Siri”. Hon pratade med ”henne” som om det var en riktig person! Oj vad vi skrattade!!! Och jag lärde mig en massa ”aha- saker” som jag tycker att fler ska ta chansen att lära sig, säger Siw Malmkvist.

Den nya säsongen av Seniorsurfarna fokuserar även på källkritik och källtillit. Går det att lita på vad som står på nätet? Är det verkligen säkert att använda e-legitimation? Och hur bär sig deltagarna åt för att ta reda på om det verkligen stämmer att Carl Jan kysst både Greta Garbo och Gunilla Persson?

–Lättsamt och med humor kan man lära sig att hantera digitala medel. Det bästa jag själv lärde mig var att skicka videofilmer till familjen och tala in meddelanden istället för att skriva, säger Carl Jan Grankvist.

Andra nyheter är inriktningen på de många tekniska hjälpmedel som finns för dem med nedsatt syn, hörsel eller kanske bara fumliga fingrar. Seniorsurfarna testar olika appar och funktioner som kan underlätta vardagen. Dessutom ges tips på hur du kan hålla mobiltelefonen i trim. Många enkla verktyg finns redan i de flesta smarta telefoner.

I Seniorsurfarskolan, som publiceras på UR Play, går programledaren Kattis Ahlström igenom olika färdigheter mer detaljerat. Seniorsurfarskolan består av sex korta fristående färdighetsklipp, och publiceras i sin helhet på UR Play den 2 februari.

Premiäravsnittet ”Våga ge sig in i något nytt” har premiär tisdagen den 9 februari klockan 21.00 i SVT1. Samma dag publiceras alla seriens sex olika avsnitt digitalt på UR Play och SVT Play.

För intervjuer med deltagare och programledare, eller vid andra frågor kontakta pressansvarig. 

Bilder för nedladdning finns nedan.

Följ gärna UR i sociala medier, vi finns på Facebook, Instagram och Twitter. Där delar vi flera filmklipp från Seniorsurfarna, som du kan dela vidare. 

Facebook: https://bit.ly/3cyJSCI
Twitter: https://bit.ly/3rj7OOx
Instagram: https://bit.ly/3j9drf7
Vimeo: https://bit.ly/2Moot4c

Ämnen


OM UR

UR är en digital kanal för kunskap och lärande med uppgift att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser. Sveriges Utbildningsradio, UR är ett oberoende och självständigt public service-bolag som genom kunskap vill bidra till samhället.

www.ur.se

Presskontakt

Karoline Malitzki

Karoline Malitzki

Presskontakt Pressansvarig 08-784 42 72