Gå direkt till innehåll
Storvinst för UR i nattens New York Festivals

Pressmeddelande -

Storvinst för UR i nattens New York Festivals

I natt blev UR storvinnare och tog hem två guld i New York International Radio Program Awards. Årets vinnare blev radioreportaget Jag vill ha ett hus, av Johanna Larsson och producerad av Daniel Persson Mora, i kategorin Social Issues och radiodramat En flugas liv, av Bisse Falk och producerad av Lena Gramstup Olofgörs, i kategorin Educational.

Jag vill ha ett hus från Barnaministeriet dokumentär, av reporter Johanna Larsson och producerad av Daniel Persson Mora, vann i natt i kategorin Social Issues. Programmet är en berättelse om några av de fattiga EU-migranternas barn. De som har föräldrar som tigger pengar utanför affärer eller samlar burkar på stan. Två av dem är Adriana och Ivanka, som båda drömmer om att leva ett vanligt liv tillsammans med sina familjer. Reporter Johanna Larsson är glad för sin vinst och menar att utmärkelsen tillhör alla de barn som har varit modiga och berättat om både sina sorger och drömmar.

– Fantastiskt roligt att få det här priset och framför allt viktigt att de här barnens livssituation uppmärksammas. Idag finns det barn runtom i Sverige och Europa som växer upp utan självklar rätt till varken tak över huvudet eller utbildning. Det kommer att ta lång tid att bekämpa fattigdomen och den strukturella rasismen som finns i Europa. Under tiden pågår de här barnens liv, säger reporter Johanna Larsson.

UR:s andra guldvinnare, i kategorin Educational, blev radiodramat En flugas liv, skriven av Bisse Falk och producerad och regisserad av Lena Gramstrup Olofgörs. I fem delar hör vi flugan berätta sin historia från det att den föds som larv till att den själv blir flugpappa till nya fluglarver. Lyssnaren får följa med flugan på olika äventyr och får veta hur flugans liv ser ut. Serien ingår i UR:s projekt ”Nära naturen” där Åke Lundqvist gestaltar en flugas liv. Producent och regissör Lena Gramstrup Olofgörs känner sig hedrar att vinna i kategorin Educational.

– En flugas liv har sin målgrupp i förskolan men bevisligen kan alla åldrar ha en lustfylld stund och lära sig något om denna varelse. Genom att ha flugan under lupp finns möjlighet att lära sig något om naturen i stort, säger Lena Gramstrup Olofgörs.

Programmen finns att höra på ur.se:
Lyssna på UR:s En flugas liv på ur.se
Lyssna på UR:s Jag vill ha ett hus från Barnaministeriet dokumentär på ur.se

New Yorks Festivals International Radio Programs & Promos Competition for The World's Best Radio Programs & Promos premierar radioproduktioner av varierande längd och format, från stora radiostationer såväl som mindre oberoende aktörer i hela världen.

Läs mer på NYF's webbplats >

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar


OM UR
UR är ett fristående public servicebolag som driver Kunskapskanalen tillsammans med SVT samt sänder i SR:s och SVT:s kanaler. UR:s uppgift är att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser.
www.ur.se

Presskontakt

Karoline Malitzki

Karoline Malitzki

Presskontakt Pressansvarig 08-784 42 72

Inhouse

Presskontakt Stillbilder 08-784 40 00

Relaterat material