Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Skolfront på plats vid Nationaldemokraternas aktion utanför skola


I höst är Skolfront och UR tillbaks med direktsänd debatt och reportage inifrån Sveriges största arbetsplats - skolan. Under tolv veckor kommer programledarna Filip Struwe och Natanael Karlsson att debattera, skildra och avslöja frågor som rör skolans värld. Emma Kristina Sahlén, Sofia Tanaka och Isabella Grybe är reportrar. Skolans skilda världar, statushets i skolan och en granskning av antagningssystemet till friskolor är några av höstens viktiga ämnen i Skolfront.

- En av de viktigaste frågorna är alla elevers rätt till likvärdig utbildning. Klyftorna i skolan är enorma och det finns inget som tyder på att de minskar snarare tvärtom, säger Filip Struwe.

I Skolfronts första program är Natanael Karlsson mitt inne i Nationaldemokraternas aktion utanför en skola i Södertälje. Ska skolan släppa in alla partier som vill informera om sin verksamhet? Aktionen som skedde en tidig måndagsmorgon när höstterminen just startat väckte starka reaktioner från elever och skolpersonal.

- Jag har aldrig tidigare gjort ett reportage där jag upplevt en sådan aggressiv stämning. Skolan har många elever med invandrarbakgrund och flera blev mycket upprörda när de möttes av Nationaldemokraterna utanför skolporten. Det blir väldigt tydligt i reportaget att det är svårt både för skolledning och elever att hantera den här typen av partier, säger Natanael Karlsson.

Biografi:

Filip Struwe: har bl a varit reporter på SR:s Efter två, Amanda Rydman och Folkradion och programledare för Hallå i P3 och Radio Europa. Har även tidigare varit producent för Lantz i P3 och vikarierat som SVT:s korrespondent i Washington och varit programledare och reporter för Rapport, där han bl a ägnat sig åt att avslöja turerna kring FRA.

Natanael Karlsson: har bl a arbetat med P1:s Tendens, Pippirull och partiledarutfrågningar samt Flipper i P3. På SVT har han arbetat med Kvarteret Skatan, Mediemagasinet och Faktum.

Emma Kristina Sahlén: har bl a arbetat som allmänreporter på tidning och lokal-tv, inslagsproducent på tv-programmen Bokbussen, Om barn, Rea och Björnes magasin. Har även jobbat som lärarvikarie.

Sofia Tanaka: har bl a varit reporter på Länstidningen Södertälje, Östgötacorrespondenten, TT och SVT Rapport.

Isabella Grybe: har bl a varit programledare och reporter för SVT:s Lilla Aktuellt och reporter för Aktuellt och Rapport och Packat & Klart.

© Foto: Karin Alfredsson / UR

Bildtext1: Emma Kristina Sahlén, Natanael Karlsson, Filip Struwe, Isabella Grybe och Sofia Tanaka i UR:s Skolfront

Bildtext2: Filip Struwe och Natanael Karlsson är programledare i UR:s Skolfront

Säsongsstart: SVT2 torsdag 25 september 2008 kl 19.30: Skolfront

För intervju och vidare information kontakta UR:

Susanne Stamreus, sst@ur.se

08-784 40 68, 0768-854521

Ämnen

Regioner


OM UR

UR är en digital kanal för kunskap och lärande med uppgift att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser. Sveriges Utbildningsradio, UR är ett oberoende och självständigt public service-bolag som genom kunskap vill bidra till samhället.

www.ur.se

Presskontakt

Karoline Malitzki

Karoline Malitzki

Presskontakt Pressansvarig 08-784 42 72

Inhouse

Presskontakt Stillbilder 08-784 40 00