Följ UR - Sveriges Utbildningsradio AB

Skola hemma-projektet nominerat till Guldlänken

Pressmeddelande   •   Jun 04, 2020 16:21 CEST

Redaktionen för Källkoll corona.

Skola hemma, ett krishanteringsprojekt och ett stöd för skolor att hantera konsekvenser av coronapandemin, har nominerats till Guldlänken. När det stod klart att gymnasieskolorna skulle stänga startades detta projekt för att stötta alla de lärare, föräldrar och elever vars liv förändrades i och med coronapandemin. UR har ingått i samverkan och bland annat bidragit med temasidan “Skola hemma” på UR Play.

– Så otroligt roligt att den här satsningen uppmärksammas. Samverkansprojektet med RISE och övriga parter var oerhört viktigt för oss på UR då det innebar ett kontinuerligt utbyte av kunskap och erfarenheter som i sin tur hjälpte oss att vara aktuella och angelägna i vårt utbud till lärare, elever och föräldrar i den här på många sätt svåra situationen, säger UR:s vd Sofia Wadensjö Karén.

Parterna i Skola hemma är Skolverket, RISE, SKR, Skolforskningsinstitutet, Specialpedagogiska Skolmyndigheten, Rädda Barnen, Göteborgsregionen, Swedish Edtech Industry, Prinsparets Stiftelse och UR – som alla har bidragit till projektets framgång. Tillsammans har alla parter även genomfört en nationell onlinekonferens om distansundervisning som filmades av UR: UR Samtiden – Skola hemma, vad tar vi med oss framåt?

Det var ett kritiskt skede för skolan när gymnasiet stängde och många fler elever var tvungna att sköta skolan hemifrån.

– På UR ställde vi om hela vårt fokus – på bara ett par dagar. Vi gjorde allt för att hjälpa lärare, elever och föräldrar i den här svåra övergången. Och med tanke på den respons vi fått – såväl i trafiksiffror som i feedback – så lyckades vi göra skillnad, säger Gabriella Thinsz, innehållschef och samordnare för UR:s Skola hemma-insatser.

UR producerade nytt material med fokus på hur lärare rent praktiskt kan bedriva online-undervisning, och tog fram temasidan Skola hemma där föräldrar, barn och lärare lätt hittar bland de 13 000 utbildningsprogram som finns fritt tillgängliga på UR Play – ämne för ämne, ålder för ålder. Programmen har också tillhörande pedagogiskt stöd i form av lärarhandledningar eller arbetsblad.

Några av de nyproducerade extrainsatta programmen var Skola hemma – experterna där Natanael Derwinger och Maja Åström tog upp veckoaktuella frågor från både föräldrar och lärare, som uppstår när undervisningen plötsligt måste ske på distans. Källkoll corona där Åsa Larsson och Jack Werner veckovis tittade närmare på nyhetsflödet och trender i sociala medier i relation till källkritik och källtillit (programmen finns också i versioner på teckenspråk). När skolan flyttar hem där programledaren Maja Härngren, som själv är förälder, försöker skapa ordning i kaoset tillsammans med andra föräldrar och lärare. Och ett specialprogram av Hjärta och hjärna med Emma Frans om falska påståenden i kristider.

Guldlänken, The Swedish eGovernment Awards, har sedan 1999 stimulerat utvecklingen av svensk offentlig verksamhet genom att årligen lyfta fram de främsta exemplen på innovativt förändringsarbete. Priset delas ut av SKR, Vinnova och Regeringskansliet till projekt och initiativ i offentlig sektor som bidrar till en smartare välfärd med stöd av digitalisering.

OM UR

UR är en digital kanal för kunskap och lärande med uppgift att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser. Sveriges Utbildningsradio, UR är ett oberoende och självständigt public service-bolag som genom kunskap vill bidra till samhället.

www.ur.se