Gå direkt till innehåll
Sjätteklassare från Piteå och Kramfors tävlar i retorik

Pressmeddelande -

Sjätteklassare från Piteå och Kramfors tävlar i retorik

Sjätteklassarna från Sjulnässkolan i Piteå och Kramforsskolan i Kramfors är först ut att möta varandra i Retorikmatchen, UR:s stora radiotävling i retorik. Sexton klasser har, efter audition, valts ut för att vässa tungan och utmana varandra i klassiska retoriska moment. De tävlar i att debattera, argumentera och hålla tal – men också i den mer okonventionella ”tungvrickningen” och ”synonymmatchen.

Sjulnässkolan och Kramforsskolan tävlar på Sveriges Radio Västerbotten i Umeå den 28 februari. UR och Retorikmatchen har försett klasserna med undervisningsmaterial i retorik och de har förberett sig inför tävlingen tillsammans med sina lärare.

Åttondelsfinalerna spelas in på Sveriges Radio runt om i landet och de åtta klasser som vinner sin match går vidare till Stockholm där kvartsfinalen, semifinalen och finalen spelas in.

Domare är Barbro Fällman. Hon har många års erfarenhet av arbete med retorik och har bland annat instiftat Stora Retorikpriset. Hennes uppgift i retoriktävlingen är att bedöma de tävlandes retoriska färdigheter. Programledare är Rikard Diego känd från bland annat P3:s Humorhimlen.

Klassen i Piteå och klassen i Kramfors ställer gärna upp på intervjuer och reportage. Klasserna kan också själva bidra med debattinlägg, insändare eller en artikelserie om exempelvis vikten av retorik – om intresse finns för sådan publicering.

Är du intresserad av att träffa klasserna eller vill veta mer om Retorikmatchen går det bra att höra av sig till respektive lärare. Du är även välkommen att höra av dig till pressansvarig på UR för mer information om tävlingen eller hela retoriksatsningen.

SÄNDNING I RADIO: 
Matchen mellan Kramfors och Piteå sändas i Sveriges Radio P4 under vecka 12. För närmare information om sändningstid kontakta pressansvarig på UR. 

Finalen för Retorikmatchen sänds den 2 juni.

UR PLAY:
Efter sändning finns hela matchen att lyssna på i UR Play i sex månader, www.urplay.se.

KONTAKT:
KRAMFORSSKOLAN, KRAMFORS 
Gudrun Wedin, lärare, tel: 0612-804 19, mejl:gudrun.wedin@edu.kramfors.se.

SJULNÄSSKOLAN, ROKNÄS, PITEÅ
Helena Vesterlund, lärare, tel: 0911-69 72 43, mejl: helena.vesterlund@pitea.se.

BARBRO FÄLLMAN OCH RIKARD DIEGO, STOCKHOLM 
Hör gärna av dig till pressansvarig för kontaktuppgifter, Karoline Malitzki, 08-784 42 72.

UR satsar på retorik
Muntlig framställning är framskrivet i de nya styrdokumenten och retorik är ett allt viktigare verktyg för att lyckas i dagens samhälle. Kommunikation är också en av EU:s åtta nyckelkompetenser. Med det som bakgrund sänder UR en rad program om retorik under 2012. Satsningens paroll är ”Rätt att tala, vett att lyssna”  och syftet är att genom UR:s tv- och radioprogram ge elever och lärare verktyg för att arbeta med retorik – och förmedla att en god talare föds genom träning, att även den tyste har något att säga och att ett aktivt lyssnande utgör en viktig del i konsten att tala.

Regioner


OM UR
UR är ett fristående public servicebolag som driver Kunskapskanalen tillsammans med SVT samt sänder i SR:s och SVT:s kanaler. UR:s uppgift är att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser.
www.ur.se

Presskontakt

Karoline Malitzki

Karoline Malitzki

Presskontakt Pressansvarig 08-784 42 72