Gå direkt till innehåll
Settmans unga stjärnentreprenörer skapar succéföretag

Pressmeddelande -

Settmans unga stjärnentreprenörer skapar succéföretag

På en vecka ska nio unga och drivna entreprenörer gå från idé till succéföretag. De unga idésprutorna och affärstalangerna får en unik chans att jobba sida vid sida med Sveriges främsta företagsexperter. Men för att nå målet måste de färgstarka deltagarna, som alla har sina egna visioner, inte bara klara företagandets stora utmaningar på kort tid, de måste även samarbeta i ett lag - och kring en gemensam idé. Bakom konceptet står Peter Settman som utvecklat tv-serien Idéfabriken tillsammans med UR. Seriestart måndagen den 5 mars kl. 22.00 i SVT1.

– En entreprenör kan se ut på olika sätt och vi vill visa att det handlar om att tro på sin egen idé och kraft oavsett ålder och bakgrund, säger medieentreprenören Peter Settman.

I Idéfabriken är det tre företagslag som tävlar mot varandra. Företag Blå, företag Gul och företag Röd. Serien består av sex avsnitt där varje avsnitt motsvarar en dags arbete och en ny utmaning för de unga entreprenörerna. Varje dag i Idéfabriken bjuder dessutom på en expertcoach som ska hjälpa deltagarna att förverkliga drömmen om att starta ett framgångsrikt företag. Finns det några knep att ta till när det känns som man helt har kört fast med sin idé? Vem är det egentligen som ska köpa varan eller tjänsten? Hur gör man en budget som är hållbar och hur ska man marknadsföra sin vara för att verkligen nå ut?

De hungriga talangerna har alla sina egna idéer med sig in i tävlingen, John Thyr Alklid, 22 år, har till exempel tänkt satsa på att utveckla Ecoputs, miljövänlig och service-minded fönsterputs, och Magda Lukaszewicz, 19 år, har tänkt driva igenom sin affärsidé New Time som ska ge tid över åt familjer. Men tvärtemot vad de tror får de inte jobba vidare med sin egen idé. Istället ska de arbeta fram en ny idé tillsammans med sitt lag. För vissa går samarbetet bättre än för andra.

Expertcoacherna är Charlotta Rydholm, ämnesansvarig för produktionsledare och projektledare på Berghs School of Communication, Donnie Lygonis, affärsutvecklingscoach på Kungliga tekniska högskolan, Anna Romboli, kommunikationschef på Ergonomidesign, Jane Walerud, riskkapitalist och vd för Ellen AB och Pär Lager, tidigare vd på Berghs School of Communication och numera rådgivare specialiserad på framtidsfrågor inom affärsutveckling, kommunikation och ledarskap. Deltagarna sporras och bedöms också av en jury som består av Martin Anderlind, vd Itrim, Maria Millquist Englundh, vd Pr-byrån Spoilconcept och Mikael Söderlindh, vd Happy Socks.

Första dagen, i det första avsnittet, handlar det om själva affärsidén, därefter handlar det om kunden, design, budget, marknadsföring och i sista avsnittet är det final – då ska företaget vara fullfjädrat och ett av lagen står som vinnare.

För intervjuer, fler bilder eller mer information kontakta pressansvarig:
Karoline Malitzki, 08-784 42 72.

Ämnen

Kategorier

Regioner


OM UR
UR är ett fristående public servicebolag som driver Kunskapskanalen tillsammans med SVT samt sänder i SR:s och SVT:s kanaler. UR:s uppgift är att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser.
www.ur.se

Presskontakt

Karoline Malitzki

Karoline Malitzki

Presskontakt Pressansvarig 08-784 42 72