Gå direkt till innehåll
Serie om vardagsliv och politik i Kina

Pressmeddelande -

Serie om vardagsliv och politik i Kina

I UR:s nya serie har kineserna ordet om vardagsliv och politik i Kina. Tittarna får under åtta halvtimmar en fördjupad inblick i landets historia, politik, de växande klyftorna i samhället, kultur och miljö. Kina om Kina möter bland andra framgångsrika kvinnor, slutkörda migrantarbetare, välavlönade ingenjörer, klassresenärer, stora författare, fattigbönder, demonstranter, bloggare och miljökämpar. Alla berättar de något om sin vardag i ett Kina präglat av storstilat framtidsbygge och oro för de växande klyftorna mellan fattiga och rika. Frågan för dagen tycks vara: Hur ska det gå? Kina om Kina startar tisdag 30 oktober i SVT2.

Inget land i världshistorien har rest sig så snabbt ur fattigdom till välstånd som Kina. Vad Kina gör och säger har därför stor betydelse för världen i övrigt. UR:s tv-team har i flera omgångar rest i landet och skildrar i tv-serien Kina om Kina vardagsliv och politik i dagens Kina. I reportage och intervjuer är det kineserna själva som har ordet, utom i det åttonde och sista programmet, som handlar om omvärldens syn på stormakten Kina. Där reser teamet även till USA, Sydafrika och Moçambique och till EU:s politiska centrum Bryssel. I det första programmet får tittarna möta en av Kinas största författare, Ya Hua, som minns den ödesdigra natten mot 4 juni 1989 på Himmelska Fridens torg i Peking. Natten som ledde till många människors död. Sina minnen har Hua sammanfattat i boken "Kina i tio ord", som inte får säljas i landet. 

- Vi fick den värsta sortens kapitalism, suckar Yu Hua. Jag önskar att det aldrig hade hänt, säger han vidare om massakern, som indirekt ledde till den ekonomiska politik hela världen beundrar.

Kinas mångtusenåriga historia är dramatisk. Inte minst 1900-talets historia liksom minnena av inbördeskrig, japansk ockupation och revolution. I första avsnittet berättar det pensionerade skådespelarparet om befrielsen 1949. Mao Zedongs porträttmålare under många år minns Zedong som den störste, men också sin egen rädsla för kulturrevolutionens rödgardister och pressfotografen som dokumenterade kulturrevolutionen minns med bilder han nu publicerat.

Serien tar tittarna med till svindlande vackra bergsbyar, lyxkvarter och fattigförorter i de enorma storstäderna, lummiga turiststäder, medelklasshem och arbetarbostäder, historiska och hightech-miljöer. Tittarna får möta ilskna bönder, trötta migrantarbetare, berömda författare, bloggare, högt uppsatta politiker, kvinnokämpar, miljöaktivister, uppfinnare, framgångsrika klassresenärer och hårt pluggande studenter. Kina om Kina ger en sällan skådad inblick i den nygamla stormakten i öster.

- Kinakunskap är en viktig del i omvärldskunskapen. Kina är en ekonomisk stormakt, som genom handel och investeringar direkt och indirekt har betydelse för oss i Sverige. Men också miljön i Kina och Kinas växande roll i världspolitiken har betydelse för oss. Och sen är det ju de mänskliga relationerna; vi bör veta hur andra människor har det, hur de lever och arbetar, för att förstå dem och den värld vi lever i och där vi vill vara med och påverka, säger UR:s projektledare Lisbet Schulz Contreras.

Seriestart: SVT2 tisdag 30 oktober kl 20.00: Kina om Kina (1:8).

Kinesisk textning: SVT2 fredagar med start 1 november kl 14.00

Serien kan även ses på URPlay.

Med 8 halvtimmar tv, 36 halvtimmar radio, 6 filmer och fördjupningar på ur.se fångar UR Kina under 2012 . Bildningsbyrån fortsätter att sända från Kina i P1. På Kunskapskanalen med start 31 oktober visas första filmen om och från Kina.

För dvd och vidare information kontakta Malinee Granhof.

Ämnen

Regioner


OM UR
UR är ett fristående public servicebolag som driver Kunskapskanalen tillsammans med SVT samt sänder i SR:s och SVT:s kanaler. UR:s uppgift är att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser.
www.ur.se

Presskontakt

Karoline Malitzki

Karoline Malitzki

Presskontakt Pressansvarig 08-784 42 72

Inhouse

Presskontakt Stillbilder 08-784 40 00

Relaterat material