Gå direkt till innehåll
Retorikfinal för sjätteklassarna med bästa snacket

Pressmeddelande -

Retorikfinal för sjätteklassarna med bästa snacket

Vilka tolvåringar är bäst i Sverige på att övertyga? Det får vi veta nu på lördag den 7 december när sjätteklassare från Huddinge och Gävle drabbar samman i Retorikmatchens final. En match som sänds både i P4 och i Barnkanalen. En av utmaningarna är att övertyga Tomtegillet om att låta tomten bära klänning. För peppet står artisten Oscar Zia som också framför en av sina nya låtar. Vinnarklassen går hem med UR:s retorikpris – och 10 000 kr.

Trailer för lördagens final

I UR:s Retorikmatchen har lyssnarna hela hösten fått hänga med på en lekfull lektion i retorik och konsten att tala. Nu stundar finalen. De två finallagen från Huddinge och Gävle kommer att ställas inför tävlingens hittills svåraste utmaningar.

En av utmaningarna är att övertyga Tomtegillet om att det faktiskt är dags att förnya tomterollen. Till exempel genom att låta tomten bära klänning om hen så önskar. En annan är att hålla ett smädestal till alla vuxna – eller snarare vuxet beteende. Dessutom blir det snabb rimrapp och ordjakt. 

Artisten Oscar Zia finns på plats under finalen för att framföra nya låten Without you och peppa barnen.

UR:s Retorikmatchen är en årlig retoriktävling som sändes första gången 2012. Då vann JB Galären i Karlskrona. Programledaren Gurgîn Bakirciouglo är känd från bland annat morgonprogrammet Metropol med Dejan och Gurgîn och UR:s tv-serie Gatsmart. Retorikexperten Elinor Falkman är tävlingens domare och den som bedömer barnens retoriska förmågor. Elinor är bland annat verksam som föreläsare och utbildare i retorik.

Retorikmatchens final sänds på lördag den 7 december i P4 kl. 11.03 och i Barnkanalen kl. 16.00. Efter sändning finns programmen i UR Play.

Ämnen

Kategorier


OM UR
UR är ett fristående public servicebolag som driver Kunskapskanalen tillsammans med SVT samt sänder i SR:s och SVT:s kanaler. UR:s uppgift är att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser.
www.ur.se

Presskontakt

Karoline Malitzki

Karoline Malitzki

Presskontakt Pressansvarig 08-784 42 72

Inhouse

Presskontakt Stillbilder 08-784 40 00

Relaterat innehåll