Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Rektorer vill begränsa det fria skolvalet

Bara 16 procent av landets rektorer anser att det fria skolvalet har haft en gynnsam effekt på elevernas måluppfyllelse. Det visar UR:s Rektorsbarometer. Undersökningen visar också att det finns ett stort stöd bland landets rektorer för att intagningen av elever bör styras hårdare – till exempel genom en begränsning av det fria skolvalet. Och nära 2 av 3 rektorer menar att en större blandning av elever med olika etnisk eller social bakgrund skulle leda till att fler elever når kunskapsmålen.

– Det är det fria skolvalet och friskolereformen som blev början till den segregering vi ser idag, helt klart. Nu söker man sig till sina "gelikar" – samma socialklass och etniska bakgrund. Bollen är i rullning – jag är djupt oroad över att den inte går att får stopp på. Det säger en av rektorerna i UR:s Rektorsbarometer.

UR:s Rektorsbarometer har undersökt hur landets rektorer ser på integration och det fria skolvalet. Undersökningen visar att få av rektorerna anser att det fria skolvalet har haft goda effekter på elevernas möjlighet att nå kunskapsmålen. 16 procent anser att det har det, medan 43 procent svarar nej på den frågan. Resten vet ej.

Däremot skulle en större blandning av elever med olika etnisk eller social bakgrund leda till att fler elever når kunskapsmålen, det anser 64 procent av de tillfrågade. Och intagningen av elever bör styras hårdare för att få en större blandning av elever med olika bakgrund. Antingen genom en begränsning av det fria skolvalet eller genom en förändring av upptagningsområden. 46 procent anser det, medan 33 procent svarar nej på frågan. Resten vet ej.

– Ska vi minska segregationen är det ett absolut måste, menar ytterligare en rektor som medverkat i undersökningen.

Om undersökningen
UR:s Rektorsbarometer består av 1 570 slumpmässigt utvalda rektorer. Undersökningen pågick 6 -18 mars. Svarade gjorde 931 stycken, vilket ger en svarsfrekvens på 59, 3 procent.

UR undersöker rektorsrollen i två nya program

I UR:s nya dokumentärserie Rektorerna får tittarna under åtta veckor följa de två nyrekryterade rektorerna Lina Axelsson Kihlblom och Helena Hansson och deras kamp för att få sina kritiserade skolor på rätt köl. Helena i Älvsbyn brottas med en stark antipluggkultur bland pojkarna – och flickor som stressar sönder sig. Lina i Ronna måste snabbt vända en negativ trend i ett område som associeras med kriminalitet och social utslagning. Varje avsnitt av dokumentärserien Rektorerna följs av det direktsända studioprogrammet Rektorerna direkt. Rektorerna sänds i SVT2 onsdagar kl. 20.00. Rektorerna direkt sänds i Kunskapskanalen onsdagar kl. 20.30. Båda programmen finns på ur.se.

Ämnen

Taggar


OM UR
UR är ett fristående public servicebolag som driver Kunskapskanalen tillsammans med SVT samt sänder i SR:s och SVT:s kanaler. UR:s uppgift är att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser.
www.ur.se

Presskontakt

Karoline Malitzki

Karoline Malitzki

Presskontakt Pressansvarig 08-784 42 72

Inhouse

Presskontakt Stillbilder 08-784 40 00

Relaterat material