Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Rektorer vill återförstatliga skolan

Hälften av rektorerna i UR:s Rektorsbarometer har någon gång blivit överkörda av kommunen – och nära hälften vill återförstatliga skolan. ”Skolan ska inte styras av politiker som har noll kunskap om verksamheten och använder skolan som budgetregulator”, säger en av de rektorerna i undersökningen.

I UR:s  undersökning Rektorsbarometern svarar 48,3 procent av de tillfrågade ja på frågan om de anser att skolan bör återförstatligas. Lika många anser att det skulle vara lättare att vara anställd av staten istället för som i dag av kommunen. 22,6 procent sägernej till ett återförstatligande. Resterande
har svarat vet ej.

– Jag tror att ett återförstatligande är enda sättet att få en likvärdig skola över hela landet, säger en av de rektorer som medverkat i undersökningen.

Över hälften av rektorerna i Rektorsbarometern, 51,3 procent, har någon gång känt sig överkörda av kommunen i sin roll som rektor.

– Jag har arbetat som rektor i 26 år men aldrig känt mig så överkörd som nu,
kommenterar en av rektorerna.  

– Ekonomin styr oerhört mycket och begränsar mig i mitt pedagogiska ledarskap när jag inte har utrymme till alla barn med särskilda behov, säger en annan rektor i UR:s Rektorsbarometer.  

Om undersökningen

Rektorsbarometern består av 1 574 slumpmässigt utvalda rektorer. Undersökningen pågick 12-25 februari. Totalt svarade 980 rektorer vilket ger en svarsfrekvens på 63 procent. 18 adresser var ej kontaktbara.

UR undersöker rektorsrollen i två nya program

I UR:s nya dokumentärserie Rektorerna får tittarna under åtta veckor följa de två nyrekryterade rektorerna Lina Axelsson Kihlblom och Helena Hansson och deras kamp för att få sina kritiserade skolor på rätt köl. Helena i Älvsbyn brottas med en stark antipluggkultur bland pojkarna – och flickor som stressar sönder sig.  Lina i Ronna måste snabbt vända en negativ trend i ett område som associeras med kriminalitet och social utslagning. Varje avsnitt av dokumentärserien Rektorerna följs av det direktsända studioprogrammet Rektorerna direkt.  Rektorerna sänds i SVT2 onsdagar kl. 20.00. Rektorerna sänds i Kunskapskanalen onsdagar kl. 20.30. Båda programmen finns
ur.se.


Ämnen

Taggar


OM UR
UR är ett fristående public servicebolag som driver Kunskapskanalen tillsammans med SVT samt sänder i SR:s och SVT:s kanaler. UR:s uppgift är att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser.
www.ur.se

Presskontakt

Karoline Malitzki

Karoline Malitzki

Presskontakt Pressansvarig 08-784 42 72

Inhouse

Presskontakt Stillbilder 08-784 40 00

Relaterat material