Gå direkt till innehåll
Professor Ulf P. Lundgren ser tyngden i den nya webbtekniken

Pressmeddelande -

Professor Ulf P. Lundgren ser tyngden i den nya webbtekniken

I den nya lärarutbildningen och de nya styrdokumenten läggs allt mer fokus på användandet av IT i undervisningen. Den nya tekniken förändrar lärandet i grunden. UR:s Didaktikens verktyg är en webbplats som tagits fram i ett samarbete mellan professorer och medieproducenter. Resultatet av deras arbete visar hur den tekniska utvecklingen påverkar lärandet och hur teknik kan användas i undervisningen. 

Didaktikens verktyg: www.ur.se/didaktikensverktyg

I dag befinner sig kunskapsförmedlingen mitt i ett skifte där ny teknik förändrar förutsättningarna för undervisning och lärande. Teknisk utveckling och inte minst internet ger nya möjligheter för lärarutbildning och lärares arbete. Didaktikens verktyg möter dessa förändringar och är ett nytt sätt att paketera UR:s program för att de mer systematiskt ska kunna användas i lärares utbildning, kompetensutveckling och vardag, säger Ulf P. Lundgren, professor i pedagogik vid Uppsala universitet.

Didaktikens verktyg utgår från texter om hur teknisk utveckling påverkar lärande och undervisning och om didaktisk design. Texterna är skrivna av Ulf P. Lundgren, professor i pedagogik och Staffan Selander, professor i didaktik. I anslutning till dessa texter finns över 150 UR-program som på något sätt berör eller angränsar till IKT i skolan. Webbplatsen är också i sig ett konkret exempel på hur man som lärare kan kombinera medier i ett pedagogiskt syfte. På webbplatsen finns länktips till olika digitala verktyg som lämpar sig för multimodalt lärande och information om hur dessa kan användas. Webbplatsen i sig är också byggd med många av dessa verktyg.

– Ibland är det svårt att hitta tiden för att fortbilda sig och då är det väldigt smidigt att mycket finns samlat på samma plats. Någon annan har tänkt åt dig. Och tekniken är som ett smörjmedel för lärandet, med hjälp av digitala verktyg kan undervisningen individualiseras mer och det gör att alla elever kan få utmaningar på sin nivå. Fler blir motiverade för att de känner att det angår dem. Det ger också både elever och lärare en chans att dra nytta av tid och rum på ett helt annat sätt än tidigare, säger Emma Rosén gymnasielärare i svenska och religion och fortsätter:

– Många pedagoger är positiva till att använda datorer, men vet inte riktigt hur. För mig som pedagog är Didaktikens verktyg en hjälp att komma vidare. Ibland med hjälp av det historiska, ibland av intervjuerna och ytterligare någon gång av alla de tips och länkar som finns samlade. Det är också en enkel väg in i sociala medier där man kan hitta massor av tips och erfarenheter.

Webbplatsen är framtagen främst för användning i utbildning och fortbildning i didaktik och pedagogik, och vänder sig till lärare, lärarutbildare och utvecklingsledare. Didaktikens verktyg länkar till många praktiska tillämpningar gjorda av lärare och elever för att visa hur de digitala verktygen kan användas från förskola till högskola.

På Didaktikens verktyg medverkar även Susanne Kjällander, dr i pedagogik vid Stockholms universitet, Elza Dunkels, lektor vid Umeå universitet, Sofia Zander, rektor m.fl.

Ämnen


OM UR
UR är ett fristående public servicebolag som driver Kunskapskanalen tillsammans med SVT samt sänder i SR:s och SVT:s kanaler. UR:s uppgift är att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser.
www.ur.se

Presskontakt

Karoline Malitzki

Karoline Malitzki

Presskontakt Pressansvarig 08-784 42 72