Gå direkt till innehåll
Oscarnominerad dokumentär i UR Play

Pressmeddelande -

Oscarnominerad dokumentär i UR Play

UR:s inköpta dokumentär Helvetet tur och retur (Originaltitel: Hell and Back again) är Oscarnominerad. Dokumentären, som visades 9 januari i Kunskapskanalen, finns nu att se i UR Play.

Se filmen här: urplay.se

- Det är en fin bekräftelse av kvalitetsarbetet som UR:s inköpare och bearbetningsproducenter gör för att vaska fram och köpa de bästa dokumentärerna i världen. Vi är väldigt glada att alla kan titta på den här fantastiska filmen på UR Play i flera månader, ifall man har missat filmen i Kunskapskanalen. Det är ett utmärkt exempel för UR:s devis: Kunskap när du vill, där du vill, säger Herbert Neuwirth, redaktionschef för inköpsredaktionen.

- Helvetet tur och retur är ett formmässigt mästerverk som belyser effekterna av moderna krig, i det här fallet i Afghanistan. Den ställer frågor om hur vardagen som ung soldat förvandlar unga mäns liv till kaos, påverkar deras familjer och naturligtvis människorna i landet där de ska göra en "humanitär insats". Det blir inte alltid särskilt lyckat. Den här dokumentären puttar garanterad igång många diskussioner, säger Herbert Neuwirth vidare.  

Om filmen

Det är sommaren 2009 och kriget i Afghanistan befinner sig i den mest våldsamma fasen sedan invasionens start. Genom fotojournalisten Danfung Dennis följer tittarna den amerikanske gruppbefälhavaren Nathan Harris och hans kompani av marinsoldater. Nathan - effektiv, driven och helt inställd på att försvara USA mot terrorism och talibaner. Under ett tillslag blir Nathan skjuten i höften. Snart står det klart att Nathan inte kommer kunna placeras ute i fält igen. På hemmaplan möter tittarna Nathan i en situation där han är beroende av sin fru för att klara vardagen. Tunga mediciner och minnen från kriget gör att han hela tiden pendlar mellan framåttänkande och djupa depressioner.

 

Ämnen

Taggar

Regioner


OM UR
UR är ett fristående public servicebolag som driver Kunskapskanalen tillsammans med SVT samt sänder i SR:s och SVT:s kanaler. UR:s uppgift är att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser.
www.ur.se

Presskontakt

Karoline Malitzki

Karoline Malitzki

Presskontakt Pressansvarig 08-784 42 72

Inhouse

Presskontakt Stillbilder 08-784 40 00

Relaterat material