Följ UR - Sveriges Utbildningsradio AB

Ny serie av Petter Lennstrand och Julia Messelt om värdegrund för förskolan

Pressmeddelande   •   Okt 29, 2020 08:29 CET

Förskolan Djuris ligger någonstans i skogen. Här går kompisarna Ull, Satsumas, Flöjt och Fiolin. Precis som i verkligheten uppstår det vardagliga konflikter. Foto: UR.

Idag, den 29 oktober, är det premiär för UR:s nya dockserie Djuren på Djuris på UR Play och i SVTB. Fokus ligger på värdegrundsfrågor och att hjälpa förskolebarn att reflektera över olika känslor och beteenden. Petter Lennstrand och Julia Messelt står för produktion och regi, och manus är skrivet av Martin Olczak.

Se serien på UR Play

Med Djuren på djuris vill Petter Lennstrand och Julia Messelt bidra till att förskolebarn arbetar med känslor och relationer på ett konstruktivt sätt. Något som Petter Lennstrand menar att han kunde sakna som barn.

– På den tiden löste vi saker lite annorlunda, och kanske skulle dagens moderna superpedagoger, som Lonnie, ha kunnat tillföra en hel del.

Förskolan Djuris ligger någonstans i skogen. Här går kompisarna Ull, Satsumas, Flöjt och Fiolin. Precis som i verkligheten uppstår det vardagliga konflikter. Ibland behöver gruppen ta sin pedagog Lonnie till hjälp för att lösa dem.

– Vi vill avdramatisera och skildra känslor, även de som kan vara obehagliga. Som sorg, rädsla och ilska - och förklara att alla känslor är okej, säger Julia Messelt.

Varje avsnitt följer ett tema, såsom att ha hemligheter, att säga nej eller att bli sams. Det handlar om värdegrund och hur beteenden kan skapa känslor hos andra och en själv. Varje tema är noga utvalt för att likna verkliga situationer på en förskola. Bakom dem finns grundlig research, forskningsrapporter och intervjuer med pedagoger som programmakarna gjort. Serien är varm och humoristisk, men väjer inte heller för svåra konflikter som kan vara besvärliga att prata om.

– I ett avsnitt börjar några av karaktärerna till och med slåss. Det kan vara jättesvårt att prata om i gruppen utan att hänga ut någon. Då går det istället att hitta utgångspunkter i programmen för en vidare diskussion, säger Julia Messelt.

Kreatören och producenten Petter Lennstrand är bland annat känd för skapelsen Allram Eest som gästat både Melodifestivalen, Allsång på skansen och Julkalendern och som producent för tv-programmet Höjdarna. Kristallenbelönade producenten Julia Messelt har tidigare gjort en mängd populära barnprogramprogram, och varit programledare för Myror i brallan och Bolibompa. Martin Olczak, som bland annat skrivit böckerna om Jack, står för manus. Dockornas röster görs av Björn Carlberg, Cecilia Wrangel Shoug, Emma Peters och Petter Lennstrand.

I SVTB sänds serien varje torsdag kl. 18.00.

För intervjuer eller annat material kontakta pressansvarig. 

OM UR

UR är en digital kanal för kunskap och lärande med uppgift att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser. Sveriges Utbildningsradio, UR är ett oberoende och självständigt public service-bolag som genom kunskap vill bidra till samhället.

www.ur.se