Gå direkt till innehåll
Farah Abadi är programledare i UR:s nya miljöaktivitet för årskurs 3. Foto: Haben Solomon/UR.
Farah Abadi är programledare i UR:s nya miljöaktivitet för årskurs 3. Foto: Haben Solomon/UR.

Pressmeddelande -

Ny satsning från UR motiverar till klimatfokus i klassrummen

Med programledaren Farah Abadi i spetsen och den nya årliga aktiviteten Klimatkompis skapar UR tillfälle för lärare i årskurs 3 att arbeta med hållbar utveckling. Konkreta uppdrag kopplade till Lgr11 och Agenda 2030 visar vägen till handlingskraft i klassrummet. Det handlar helt enkelt om att lära sig att ta hand om vår planet – i år med fokus på plast.

Uppdrag och pedagogiskt material finns samlat på UR.se >

Årets Klimatkompis-utmaning fokuserar på det vardagsnära materialet plast. Utmaningen heter Klimatkompis – den stora plastutmaningen. Under 21 dagar utmanar UR:s Klimatkompis klasser i årskurs 3 att genomföra konkreta miljöhandlingar för att bland annat lära sig om hur vi återbrukar plast och hur vi kan göra nya hållbara val som gör plastanvändningen smartare. Genom att registrera elevernas genomförda uppdrag på UR.se motiveras både läraren, eleverna och andra medverkande klasser.

– Klimatkompis ger klassen möjlighet att tillsammans samlas och göra en insats för miljön och vår planet på ett enkelt, roligt och lärorikt sätt. Att vara en del av något positivt där vi tillsammans gör skillnad är något jag tror alla kan må bra av, säger Madelen Sjöberg, producent och konceptutvecklare för Klimatkompis, och fortsätter:

– Aktiviteten är ämnesövergripande, kopplad till Lgr11 och de globala målen för hållbar utveckling så den är enkel att planera in under höstterminen. En annan bra grej är att den är skalbar, läraren och klassen väljer helt enkelt själva hur mycket tid och hur många uppdrag de gör, alla bidrag räknas och tillsammans gör vi skillnad berättar Madelen Sjöberg.

I Klimatkompis och den stora plastutmaningen ingår tre videouppdrag som eleverna ska lösa ihop och en kunskapsfilm. Uppdragen är ämnesövergripande och drivs av olika pedagogiska frågeställningar att ta vidare och reflektera kring.

Uppdrag Spanaren handlar om att undersöka sin närmiljö för att hitta plastprodukter som kan återanvändas för att minska vår plastanvändning. I uppdraget Spåraren gäller det att samla in så många påsar med plastskräp som möjligt – och sen inlämning till återvinningsstationen. Och i uppdraget Förändraren utmanas eleverna till att göra sina röster hörda om hur vi kan lösa den miljöutmaningen som finns i vår plastanvändning.

Klimatkompis är en helt ny pedagogisk satsning från UR. Varje år kommer en ny utmaning att presenteras för årskurs 3 i form av klassrumsnära uppdrag som eleverna ska lösa tillsammans.

Ämnen


OM UR

UR är en digital kanal för kunskap och lärande med uppgift att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser. Sveriges Utbildningsradio, UR är ett oberoende och självständigt public service-bolag som genom kunskap vill bidra till samhället.

www.ur.se

Kontakter

Karoline Malitzki

Karoline Malitzki

Presskontakt Pressansvarig 08-784 42 72

Inhouse

Presskontakt Stillbilder 08-784 40 00