Gå direkt till innehåll
Ny säsong av UR:s Idrottens himmel och helvete

Pressmeddelande -

Ny säsong av UR:s Idrottens himmel och helvete

När barn idrottar på sina egna villkor brukar det fungera ganska bra. Problem uppstår ofta när vuxna sätter etikett på prestationer, gör upp planer så att vissa ska vinna över andra eller systematiskt tränar barn för kortsiktiga resultat. Den hyllade tv-serien Idrottens himmel och helvete fortsätter att undersöka barn- och ungdomsidrotten och lyfter goda exempel. Sändning onsdagar kl. 22.00 i SVT1, start den 21 januari.

Kommentarer som ”Tjejer ska inte och kan inte skejta” och ”Alla tjejer suger”, är inte ovanliga på ett av Sveriges största skatecommunitys. Det berättar Ida Östensson som arbetar hårt för kvinnors roll på skatescenen. Hon medverkar i det första avsnittet Ni spelar som kärringar! på temat jämställdhet.

Idrott ska vara för alla. Ändå är könsorienterad diskriminering bland barn som håller på med idrott ett globalt problem. Justine Siegal är den största kvinnliga baseboll-profilen i världen och den första kvinna som tränat ett Major League-lag på herrsidan. Vi träffar henne i Los Angeles för att prata om organisationen Baseball for all, som hjälper unga tjejer som vill spela baseboll men inte får det, eftersom alla fördelar ges till de unga pojkarna.

Hemma i Sverige pratar vi även med Sebastian som retas för att han rider. Och fotbollstjejerna Ida och Agnes som klippte håret kort och blev ifrågasatta av motståndarlagets tränare och föräldrar som menade att tjejerna var killar och därmed fuskare. Daniel Eriksson och Anders Bleckhorns (Danne & Bleckan) berättar om fotbollscupen Kompis Cup som de organiserar en dag varje sommar.

I det andra avsnittet Tidiga elitsatsningar besöker vi fotbollsklubben Azalea BK, och AIK:s fotbollsakademi – två klubbar med helt olika grundfilosofier. Den ena klubbens mål är att få barnen att stanna kvar så länge som möjligt och ha så roligt som möjligt. Den andra klubbens mål är att utbilda framtida elitidrottare och vinna varje match. Dessutom berättar Yamina Enedahl, Sveriges första världsrekordhållare i fridykning, om resultatfokus och påtvingade mål, och hur det i hennes tidigare idrottande var anknutet till hennes personliga värde.

Tredje avsnittet Tidig gallring och missade stjärnor handlar om hur gallringen ser ut och vad den betyder. Marcus Hellner berättar om hur han togs ut till Gällivares skidgymnasium, hans sistaval och där han kom in som sista elev. Henrik Gustavsson som på den tiden jobbade på Mora skidgymnasium berättar varför han nobbade den framtida stjärnan Marcus Hellner.

Längre fram handlar det bland annat om tävlingssystem, inkilningar, klubbidrott och motivation.

Varje lördag följer dessutom Idrottens himmel och helvete upp veckans tema på radion, i P4 kl. 11.03. Start den 24 januari.


För mer information och intervjuer med medverkande kontakta pressansvarig.

Ämnen


OM UR
UR är ett fristående public servicebolag som driver Kunskapskanalen tillsammans med SVT samt sänder i SR:s och SVT:s kanaler. UR:s uppgift är att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser.
www.ur.se

Presskontakt

Karoline Malitzki

Karoline Malitzki

Presskontakt Pressansvarig 08-784 42 72

Relaterat material