Gå direkt till innehåll
Ny bild av Kina - landet där kärlek är en bristvara

Pressmeddelande -

Ny bild av Kina - landet där kärlek är en bristvara

Vilken inverkan har Kinas ettbarnspolitik på den kvinnliga sexualiteten? Journalisten Elin Iskra tog med sig den frågan under en reportageresa till Kina i UR:s radioprogram Bildningsbyrån. Med start onsdag 28 november och fem veckor framåt undersöker Bildningsbyrån i P1 hur det står till med kärlek och sexualitet i Kina. Lyssnarna kommer till miljöer som få västerlänningar besökt och får en ny bild av Kina – landet där kärlek är en bristvara.  

I UR:s Bildningsbyrån - Kina får lyssnarna följa med ända in i den kinesiska sängkammaren där tafatta nygifta försöker förstå hur man gör när man har sex. I Shanghai träffar pappan som letar efter en make till sin 30-åriga dotter på den gigantiska singelmarknaden. I en annan del av staden är singlar på träningsläger för att lära sig hur man blir kär. I Peking möter de rasande bedragna kvinnor som tagit som sin livsuppgift att jaga konkubiner med blåslampa och träffar älskarinnan som berättar om sin utsatthet. Bildningsbyrån träffar kvinnan som vet så lite om sex att hon utan att veta om det gift sig med en homosexuell man. Lyssnarna får följa med till en lesbisk klubb och ett buddistiskt tempel med en pågående ceremoni som ska ge döda foster frid och hör kvinnor som genomgått fyra, fem aborter berätta om sina kval. Svaret på frågan om ettbarnspolitikens konsekvenser leder till ytterligare en fråga - är en förtryckande sexualpolitik ett verktyg för att få ett lydigt folk?

Dessa fem program är de sista i en serie om 36 halvtimmes program om och från Kina i P1.

P1 onsdag 28 november kl 21.03 och fem veckor framåt  om sex och samlevnad i Kina: Bildningsbyrån – Kina

Ämnen

Regioner


OM UR
UR är ett fristående public servicebolag som driver Kunskapskanalen tillsammans med SVT samt sänder i SR:s och SVT:s kanaler. UR:s uppgift är att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser.
www.ur.se

Presskontakt

Karoline Malitzki

Karoline Malitzki

Presskontakt Pressansvarig 08-784 42 72

Inhouse

Presskontakt Stillbilder 08-784 40 00

Relaterat material