Gå direkt till innehåll
Nostalgitrippar och aha-upplevelser i ny UR-serie om tv-historia

Pressmeddelande -

Nostalgitrippar och aha-upplevelser i ny UR-serie om tv-historia

Tv har förändrat hur vi tillbringar vår fritid, hur vi möblerar våra hem och vad vi pratar om på jobbet. Och ibland har tv-program förändrat hela samhället. I UR:s tv-serie Programmen som förändrade TV lotsar svenska tv-profiler oss genom program som på olika sätt varit banbrytande. Serien har premiär i SVT2 den 5 mars kl. 20.30. Efter sändning finns avsnitten i UR Play.

– Programmen som fyller våra tv-apparater och surfplattor har genomgått en otrolig utveckling under mediets relativt korta historia. Vissa tv-produktioner har varit viktigare än andra och fört utvecklingen i en ny riktning. Och det är vad den här serien handlar om, ett i tv-sammanhang tämligen outforskat populärkulturellt område – nämligen tv självt, säger UR:s producent Magnus Sjöström.

Under åtta avsnitt tas tittaren med på en resa ut i världen, från Europa till USA och
vidare till Japan. Vi återbesöker de platser där några av tv-historians viktigaste program producerats och träffar manusförfattare, producenter, programledare och skådisar som bidragit till avgörande ögonblick i mediets historia.

Första programmet handlar om reality-tv. Det sista om humor. Däremellan blir det djupdykningar i så skilda genrer som dramaserier, tävlingsprogram, talkshows, livsstilsmagasin, nyheter, sport och barn- och ungdomsprogram.

Klassiker som Sesame Street (PBS, 1969) och Life on Earth (BBC, 1979) med David
Attenborough
bildade skola för i stort sett alla efterkommande barnprogram och naturfilmer. Hill Street Blues (1981), Steven Bochcos polisserie, som skulle bli stilbildande för kriminalgenren med sina många och långa berättarlinjer och sin banbrytande stora karaktärsensemble.

Serien uppmärksammar också moderna klassiker som exempelvis The Ali G Show (Channel
4, 1997) av och med den brittiske komikern Sacha Baron Cohen. Och Changing rooms (BBC, 1996), programmet som ligger till grund för dagens inrednings- och renoveringsprogram.

Programmen som förändrade TV varvar det seriösa med det lättsamma, det snabbproducerade med det genomarbetade. Vad var det som gjorde att just CNN blev först med att sända nyheter dygnet runt? Hur gick det till när HBO förändrade spelplanen för all tv-dramatik? Vilka var upphovsmännen bakom den stilbildande sit-comen Seinfeld? Och hur kom det sig att lilla Sverige blev spelplatsen för tv-världens allra första dokusåpa?

Presentatörer är Tova Magnusson, Johan Glans, Anne Lundberg, Reneé Nyberg, Hasse Aro, Sofia Wistam, Anna Lindmarker och Rickard Olsson.

Kontakta gärna pressansvarig för intervjuer, länk till förhandstitt och mer information.

Ämnen


OM UR
UR är ett fristående public servicebolag som driver Kunskapskanalen tillsammans med SVT samt sänder i SR:s och SVT:s kanaler. UR:s uppgift är att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser.
www.ur.se

Presskontakt

Karoline Malitzki

Karoline Malitzki

Presskontakt Pressansvarig 08-784 42 72