Gå direkt till innehåll
När en parasit lamslog hela Östersund

Pressmeddelande -

När en parasit lamslog hela Östersund

Hur förvandlades Östersunds vatten, som påstods vara landets renaste, till något helt odrickbart? UR:s dokumentärserie Fatta katastrofen åker till Östersund för att träffa de drabbade ortsborna och ta reda på vad som egentligen hände. Avsnittet Skit i mun, cryptosporidium, visas 26 september i SVT1.

 – Cryptos kommer alltid vara en del av Östersunds historia. Och den här låten kommer alltid att finnas. Den blir som ett minnesmärke över en stor hög med bajs. Det säger Sebastian ”Görda” Mellergård, en av medlemmarna i hiphopkollektivet Oljudet. De fick inte bara magproblem när Östersund drabbades av en vattenburen parasit, utan också en hit med låten Cryptosporidium. I avsnittet Skit i mun, cryptosporidium får tittarna följa hiphopkollektivet.

Det var den 26 november 2010 som Östersunds kommun tvingades gå ut med ett viktigt meddelande till allmänheten: drick inte kranvattnet. Men uppmaningen kom för sent, parasiten cryptosporidium hade redan smittat stora delar av Östersunds befolkning. Östersund blev offer för det första riktigt stora parasitutbrottet i Sverige – men det var inte sista gången en ort lamslogs av en vattenburen parasit. Kort därefter drabbades även Skellefteå.

– Det här blev en fläck på vår vita rena skjorta säger Jari Hiltula, miljöchef i Östersunds kommun i dokumentären. Vi fick ta smällen, men det var en väckarklocka för hela Sverige.

Dessutom får tittarna möta zoo-ägaren Åke Netterström som begärde skadestånd av kommunen efter att en av hans silkesapor avlidit på grund av parasiten.

Avsnittet Skit i mun, cryptosporidium kan du se här.

Dokumentärserien är en del av NO-konceptet Fatta katastrofen som består av flera serier och webbutmaningar. Fatta katastrofen finns på ur.se.

Ämnen

Kategorier


OM UR
UR är ett fristående public servicebolag som driver Kunskapskanalen tillsammans med SVT samt sänder i SR:s och SVT:s kanaler. UR:s uppgift är att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser.
www.ur.se

Presskontakt

Karoline Malitzki

Karoline Malitzki

Presskontakt Pressansvarig 08-784 42 72

Inhouse

Presskontakt Stillbilder 08-784 40 00