Gå direkt till innehåll
Nadia Jebril tar pulsen på det arabiska språket i Rena rama arabiskan

Pressmeddelande -

Nadia Jebril tar pulsen på det arabiska språket i Rena rama arabiskan

Årets omtumlande händelser i arabvärlden och ett allt större utbud av arabiskspråkiga medier, musik och litteratur gör att dörrarna till den arabiskspråkiga världen nu står vidöppna. Arabiska är en angelägenhet för miljontals människor över hela Europa och allt fler väljer att lära sig det mångfacetterade språket. I UR:s nya serie får vi följa med Nadia Jebril på en resa som skildrar ett levande språk vars influenser finns djupt rotade i europeisk kultur. 

 Rena rama arabiskan, SVT2 tisdag 1 november, kl. 20.00.

När Nadia Jebril ger sig ut på sitt livs resa är det med skräckblandad förtjusning. Aldrig tidigare har hon använt sin arabiska i jobbet. Hur ska det gå? På vägen möter hon många färgstarka personer, alla med sin unika historia, men med en sak gemensamt – det arabiska språket.

Hur ser det arabiska språket ut i Europa i dag? Vem bär det? Hur har det utvecklats historiskt och hur kommer det att se ut i framtiden? Det ska Nadia ta reda på.

Den arabiska språkresan tar sin början i Sverige, fortsätter till Danmark, Storbritannien, Frankrike, Spanien, Malta, Bosnien och Italien med slutdestination Libanon. Genom Nadias språkfunderingar, spännande möten och humorinslag får tittaren en inblick i det arabiska språkets enorma bredd, både vad gäller språkliga variationer och språkbärarnas mångfald.

 I Rena rama arabiskan besöker Nadia bland andra fotbollsmålvakten Rami Shabaan, som inledde sin karriär i den egyptiska ligan, för att få lite språktips inför sin resa. I Libanon pratar hon språkliga tabun med den prisbelönta författaren och debattören Joumana Haddad. I Frankrike träffar Nadia en av arabvärldens största musiker, raïstjärnan Khaled, och i England gör hon ett besök på tv-kanalen Al Jazeera.

Varje vecka får vi dessutom följa deltagarna i en arabisk version av tv-programmet På spåret, där de utkämpar sina dialektala strider i första klass med siktet inställt på en finalplats.

 Mer om Nadia:

Nadia Jebril har bland annat varit programledare för UR-programmen All rätt i världen och Teknikshowen samt radioprogrammet Verkligheten i P3. Hon har även arbetat för SVT som reporter och programledare på program som Mosaik, Ät! och Packat och klart.

Ämnen

Regioner


OM UR
UR är ett fristående public servicebolag som driver Kunskapskanalen tillsammans med SVT samt sänder i SR:s och SVT:s kanaler. UR:s uppgift är att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser.
www.ur.se

Presskontakt

Karoline Malitzki

Karoline Malitzki

Presskontakt Pressansvarig 08-784 42 72

Inhouse

Presskontakt Stillbilder 08-784 40 00

Relaterat material