Gå direkt till innehåll
Möt människan bakom diagnosen i UR:s serie Gränssprängarna

Pressmeddelande -

Möt människan bakom diagnosen i UR:s serie Gränssprängarna

Fotbollslaget i Gävle är inte som vilket fotbollslag som helst, här har alla spelare någon form av neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. I UR:s nya programserie Gränssprängarna får sex unga män och kvinnor med ADHD, DAMP, Aspergers syndrom och autism själva berätta om sina handikapp, sina framgångar och sina motgångar. Gränssprängarna har premiär 18 januari i SVT2.

I sex program får vi lära känna ungdomar som alla har en neuropsykiatrisk diagnos. De berättar öppenhjärtigt om sina drömmar, bekymmer, glädjeämnen och relationer. En av fotbollsspelarna är Sebastian Lindgren. Han har fått diagnosen DAMP och har gomspalt, vilket påverkar hans tal. För UR berättar han om sitt största glädjeämne, flickvännen Jonna:

– Jonna är min kärlek i livet. Hon såg mig för den person jag är inuti, inte utanför. Hon har både det vackra på utsidan och en bra personlighet på insidan. Man skulle dyrka Jonna. Hon är precis som en gudinna, säger Sebastian.

Hur kan man hjälpa personer med koncentrationssvårigheter, bristande tidsuppfattning, överaktivitet eller impulsivitet? Det vet lagledarna Göran Djusberg och Mia Lindgren. De har skapat en laganda som gör att alla känner att de duger. Genom empati, glädje och en enorm vilja har de fått ungdomarna att växa och tro på sin egen förmåga.

– En stor del av det här laget har alltid fått veta att de är sämst; sämst i skolan, sämst i idrott, de har alltid varit sämst. Aldrig har det varit någon som sagt: ”Gud vad ni är bra!” Men vi försöker hela tiden att få dem att själva känna att ”vi är faktiskt duktiga på det vi håller på med”, säger Göran Djusberg, tränare i Gränssprängarna.

Ämnen

Kategorier

Regioner


OM UR
UR är ett fristående public servicebolag som driver Kunskapskanalen tillsammans med SVT samt sänder i SR:s och SVT:s kanaler. UR:s uppgift är att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser.
www.ur.se

Presskontakt

Karoline Malitzki

Karoline Malitzki

Presskontakt Pressansvarig 08-784 42 72

Inhouse

Presskontakt Stillbilder 08-784 40 00