Gå direkt till innehåll
Mer makt åt barnen – Nassim lär barn ta plats

Pressmeddelande -

Mer makt åt barnen – Nassim lär barn ta plats

Hela 1500 sjätteklassare har anmält sig, men bara ett lag kan vinna. För det lag som ska ta plats på segerpallen krävs full koll på orden men också förmågan att lyssna. Det är återigen dags för UR:s Retorikmatchen! En lekfull tävling som utgår från alla barns rätt att lära sig våga tala för sin sak – och bli lyssnade på. Programledare är Nassim Al Fakir. Premiär i Barnkanalen och i UR Play 14 oktober.

Nytt för i år att Retorikmatchen sänds både i radio och i tv. Leder programmet gör musikern och barnprogramprofilen Nassim Al Fakir och precis som förra året är tävlingens domare retorikexperten Elinor Falkman.

Retorikmatchen ska ge barn de verktyg de behöver för att våga ta plats, tala för sin sak, lyssna på andra och genomskåda argument. De medverkande barnen har tränat i månader för att vara rejält retoriskt vassa under tävlingarna och ännu mer kunskap kommer de få nu när Retorikmatchen drar igång. De barn som tittar på serien får lära sig konsten att tala och lyssna genom att hänga med på de spännande tävlingsmomenten och genom att följa lagen när de övar upp sig inför utmaningarna. Lagen kommer få hålla engagerande förändringstal, agera talskrivare till kända personer, öva upp associationsförmågan i den snabba Rimrappen – och mycket mer.

I de tre första avsnitten får vi följa klassernas väg mot Retorikmatchens slutspel. Hur har de gjort för att övertyga den tuffa juryn om att just de förtjänar en plats i Retorikmatchen? Vilka tio lag ska få beskedet att de kvalificerat sig till Retorikmatchens slutaudition? Och vilka åtta lag går vidare till det spännande slutspelet?

Lagen får stöd och coachning av retorikdoktoranden Frida Buhre och retorikkonsulten Jonathan Hörnhagen. De är först jurymedlemmar (avsnitt 1-3) och sedan slutspelscoacher åt de åtta lag som går vidare (avsnitt 4-10).

UR:s Retorikmatchen är en årlig retoriktävling som sändes första gången 2012. Då vann JB Galären i Karlskrona. Förra året var det Utsäljeskolan i Huddinge som avgick med segern. Vinnarklassen får UR:s retorikpris och 10 000 kr till klasskassan.

Retorikmatchen sänds på tisdagar kl. 19.20 i Barnkanalen med start 14 oktober. Radioversionen av Retorikmatchen sänds kl. 11.33 i P4 med start 18 oktober. Vilka sjätteklassare som är bäst i Sverige på att övertyga får vi veta i finalen som sänds 16 december i Barnkanalen och 20 december i P4.

Efter sändning finns avsnitten på UR Play. Serien består av 10 avsnitt á 30 minuter.

Ämnen

Kategorier


OM UR
UR är ett fristående public servicebolag som driver Kunskapskanalen tillsammans med SVT samt sänder i SR:s och SVT:s kanaler. UR:s uppgift är att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser.
www.ur.se

Presskontakt

Karoline Malitzki

Karoline Malitzki

Presskontakt Pressansvarig 08-784 42 72

Inhouse

Presskontakt Stillbilder 08-784 40 00

Relaterat innehåll