Gå direkt till innehåll
UR:s tv-serie Seniorsurfarna har slagit tittarrekord. Foto: UR.
UR:s tv-serie Seniorsurfarna har slagit tittarrekord. Foto: UR.

Pressmeddelande -

​Mer digital kontakt för äldre med tittarsuccén Seniorsurfarna

Äldre personer uppmanas att begränsa sociala kontakter på grund av smittspridningen av Covid-19 - IRL. Men i det digitala finns möjligheter att upprätthålla socialt umgänge, bli road och lugna eventuella känslor av isolering och tristess. UR:s tv-serie Seniorsurfarna har slagit tittarrekord och i Seniorsurfarskolan på UR Play får den som hamnat på den digitala efterkälken guidning i att komma ikapp.

Det senaste avsnittet av Seniorsurfarna sågs av 672 000 tittare. Ikväll sänds seriens sista avsnitt i SVT1 kl. 21.00. I genomsnitt har Seniorsurfarna haft 613 000 tittare per avsnitt vilket gör det till det mest sedda programmet på SVT måndag till torsdag 21.00 under 2020.

”Medan jag ännu har skratt-tårarna i ögonen efter andra avsnittet, måste jag få säga, att detta är det roligaste program jag sett på TV1 på årtionden! Underbara människor som bjuder på sig själva och igenkännandet i konfrontationen med alla nya begrepp.”, skriver en tittare som hört av sig.

En annan skriver:

” Tipsa nu alla de där 30- och 40-talisterna om att bege sig ut på nätet. Seniorsurfarna passar väldigt bra som lättsam introduktion för de som är rookies och jag måste erkänna att jag fnissade lite när jag såg några av programmen. Det finns dessutom små instruktionsfilmer att se så att man kan ladda ner alla otroliga appar direkt. Nu ska jag säga åt min mamma att titta på serien, säg ni till era mammor också så att de i sina karantäner kan ta sig an allt det där som nätet erbjuder.”

En tredje skriver:

”Tack för programmet. Jag lärde mig att videotelefonera.”

I Seniorsurfarna åker Marianne Mörck, Björn Hellberg, Claes Malmberg och Ewa Fröling på träningsläger för att drillas i digitala färdigheter. Målet är att gå från mer eller mindre digital obevandrad till en "fullfjädrad seniorsurfare". Till sin hjälp har de programledaren Kattis Ahlström som med värme, humor och en stor portion personligt engagemang guidar dem genom teknikdjungeln. Här premieras skärmtid!

Seniorsurfarskolan på UR Play inspirerar och visar ihop med Seniorsurfarna vad ökade digitala kunskaper kan göra för nytta i vardagen. ”Skolan” består av tolv färdighetsklipp där Kattis Ahlström med deltagarnas hjälp demonstrerar hur olika digitala utmaningarna kan lösas, till exempel hur sociala medier används, hur Swish fungerar och hur det går till att skaffa en e-postadress. En pedagogisk handledning finns också för den som vill använda Seniorsurfarskolan i till exempel en studiecirkel. Du hittar den under fliken "Pedagogiskt material".

Från vecka 16, måndag den 13/4 kl. 17.00 sänds Seniorsurfarna dessutom i Kunskapskanalen, samma tid varje dag i sex dagar framåt.

Ämnen


OM UR

UR är en digital kanal för kunskap och lärande med uppgift att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser. Sveriges Utbildningsradio, UR är ett oberoende och självständigt public service-bolag som genom kunskap vill bidra till samhället.

www.ur.se

Presskontakt

Karoline Malitzki

Karoline Malitzki

Presskontakt Pressansvarig 08-784 42 72

Inhouse

Presskontakt Stillbilder 08-784 40 00

Relaterat innehåll