Gå direkt till innehåll
Med fötterna i två världar och sikte på framtiden

Pressmeddelande -

Med fötterna i två världar och sikte på framtiden

Musikerna och tornedalingarna Rebecka och Sanna har stora framtidsplaner. På vägen tar de en del av sitt älskade Pajala till New York. Romska Francesca 18 år är nyskild. Hon står i porten till vuxenlivet och drömmer om att förändra allt. I UR:s serie Välja väg möter du unga personer från Sveriges fem nationella minoriteter, bortom gamla föreställningar. Serien sänds på onsdagar i SVT1 kl. 22.30 med start den 1 april.

I fem dokumentärfilmer berättar unga personer om det kraftfulla i att vara del av en minoritet. Men också om de baksidor och den förvirring som en dubbel identitet kan innebära. Det handlar om att vara ung och på väg ut i vuxenlivet – förväntningar, möjligheter och svårigheter.

Pajala State of Mind, 1/4
Tornedalingarna Rebecka och Sanna bor i Pajala och drömmer om det stora genombrottet med sitt gemensamma band The Magnettes. Men måste de offra sitt älskade Pajala för att klara det? Det handlar om att växa upp och följa sina drömmar men att samtidigt inte förlora sina rötter. Filmen visades på Göteborgs filmfestival och tävlar i Tempo Short Award under Tempos dokumentärfestival. Filmen är skapad av Hans-Erik Therus.

Inget ska stoppa mig, 8/4 (romernas internationella dag)
Francesca är 18 år, nyskild och rom. Francesca vill inte göra det som förväntas av henne, hon vill välja sin egen väg. Hon ifrågasätter traditioner samtidigt som hon känner lojalitet och stolthet med sin romska familj. Som gift gick hon inte i skolan, så nu efter skilsmässan vill hon satsa på en utbildning. Filmen visades på Göteborgs filmfestival och tävlar i Tempo Short Award under Tempos dokumentärfestival. Filmen är skapad av Martina Iverus.

Suomalainen like mummi, 15/4
Svenskfinske Obi är 19 år och bor i Akalla i Stockholm. Han vill bli fotbollsproffs och framgångsrik rappare, men hans mamma Jaana hoppas att han ska läsa vidare på högsko­lan. Studenten närmar sig och det är snart dags för Obi att be­stämma sig. Han åker på en resa till Finland för att söka sina rötter och för att fira gammelmormor som fyller 90 år. Filmen är skapad av Åse Fougner.

Bland kippor på kollo, 22/4 
Glämsta är ett judiskt sommarkollo dit hundratals barn kommer varje sommar. På kollot kan man vara judisk på det sätt som passar en själv och samtidigt känna gemenskap. Du får följa de unga ledarna, som själva vistades på kollot som barn, och ta del av deras inre tankar om att vara judisk i dagens Sverige. Filmen är skapad av Åsa Ekman.

Antes jojk, 29/4
Ante känner sig vilsen. Han vet att han är same, men han kan inte känna det. Nu har han flyttat till Jokkmokk. Där kan han studera det samiska språket och hantverket. Dess­utom börjar han göra egna jojkar som blir ett verktyg för att uttrycka känslor och en väg till att hitta sig själv. Filmen är skapad av Ulrika N. Widmark.

I Sverige har vi fem erkända nationella minoriteter; judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar. Välja väg är en serie som ska stärka personer från de nationella minoriteterna och ge ungdomar en inblick i hur jämnåriga från dessa grupper förhåller sig till att vara del av en minoritet och hur de ser på framtiden. 

Producent för hela serien är Åsa Ekman.

För intervjuer och mer information kontakta pressansvarig.

Ämnen


OM UR
UR är ett fristående public servicebolag som driver Kunskapskanalen tillsammans med SVT samt sänder i SR:s och SVT:s kanaler. UR:s uppgift är att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser.
www.ur.se

Presskontakt

Karoline Malitzki

Karoline Malitzki

Presskontakt Pressansvarig 08-784 42 72

Relaterat material