Följ UR - Sveriges Utbildningsradio AB

Mänskliga rättigheter i fokus för UR:s Retorikmatchen när unga möter politiker i Almedalen

Pressmeddelande   •   Jun 30, 2016 07:00 CEST

Åtta unga möter åtta politiker i UR:s Retorikmatchen i Almedalen. Sexton tal framförs med fokus på åtta mänskliga rättigheter, såsom yttrandefrihet, flyktingars rättigheter och lika rättigheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck. Lyssna på dem på Barnrättstorget vid Gotlands konstmuseum, måndagen 4 juli och tisdagen 5 juli.

Under årets Almedalsvecka vill UR genom Retorikmatchen lyfta språkets makt och de mänskliga rättigheterna. Vi vill även ge barn och unga större utrymme, därför bjuder vi in barn och unga att möta politiker på lika villkor. Aktiviteten leds av UR:s VD Christel Tholse Willers som förklarar:

- Alla har rätt att få sin röst hörd i ett demokratiskt samhälle. Ändå finns det de som sällan får möjlighet att ta plats, som barn och unga. Det gäller inte minst i Almedalen, och det vill UR ändra på.

Åtta barn och unga, från Malmö till Lycksele, reser till Visby för att under två dagar tävla mot åtta politiker från de olika riksdagspartierna. På 90 sekunder ska de hålla ett tal om en mänsklig rättighet, där det personliga står i fokus framför det partipolitiska. På plats finns retorikexperterna Elaine Eksvärd och Serena Mon de Vienne från Snacka snyggt som kommer att bedöma talen efter ethos, logos och pathos.

Var

Barnrättstorget i Visby, vid Gotlands Konstmuseum, S:t Hansgatan 21.

När

Måndag 4 juli

11.40 - 11.50 Olivia Ulfsdotter Mauritzon möter Robert Hannah (Liberalerna) De talar om lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck

11.50 - 12.00 Nikolaus Wollberg möter Gustav Fridolin (Miljöpartiet) De talar om rättigheter för nationella minoriteter

13.00 - 13.10 Imre Andersson möter Camilla Waltersson Grönwall (Moderaterna) De talar om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

13.10 - 13.20 Lova Olin Berquist möter Ulrika Carlsson (Centerpartiet) De talar om yttrandefrihet

14.20 – 14.30 Yasmin Musa möter Nooshi Dadgostar (Vänsterpartiet) De talar om rätten till hälsa

14.30 – 14.40 Dusan Marinkovic möter Fredrik Lundh Sammeli (Socialdemokraterna) De talar om rätten att inte bli diskriminerad

Tisdag 5 juli

14.20 – 14.30 Maida Ali möter Jakob Forssmed (Kristdemokraterna) De talar om flyktingars rättigheter

14.30 – 14.40 Madelene Camuz Eriksson möter Paula Bieler (Sverigedemokraterna) De talar om rätten till utbildning

Om deltagarna

Dusan Marinkovic är 18 år och bor i Malmö. Dusan är rom och hans tal handlar om rätten att inte bli diskriminerad. Dusan möter Fredrik Lundh Sammeli, ordförande Socialförsäkringsutskottet för Socialdemokraterna.

Nikolaus Wollberg är 16 år och bor i Lycksele och går på Rymdgymnasiet i Kiruna. Nikolaus är same och hans tal lyfter rättigheter för nationella minoriteter. Nikolaus möter Gustav Fridolin, utbildningsminister och språkrör för Miljöpartiet.

Maida Ali är 17 år och bor i Göteborg. Hon kom som ensamkommande flykting till Sverige för tre år sedan och läser ekonomiprogrammet på Angeredsgymnasiet. Maidas tal lyfter flyktingars rättigheter. Maida möter Jakob Forssmed, ekonomiskpolitisk talesperson för Kristdemokraterna.

Yasmin Musa är 18 år och bor i Göteborg där hon studerar ekonomiprogrammet på Angeredsgymnasiet. Yasmins tal handlar om rätten till hälsa. Yasmin möter Nooshi Dadgostar, bostadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Madelene Camuz Eriksson är 16 år och bor i Stockholm där hon studerar på Påhlmansgymnasiet. Hon sitter som styrelseledamot i Sveriges Elevråd och hennes tal lyfter rätten till utbildning. Maida möter Paula Bieler, talesperson jämställdhet, integration, familj för Sverigedemokraterna.

Lova Olin Berquist är 12 år och bor i Tofta socken på Gotland. Hon ska börja högstadiet i höst och hennes tal handlar om yttrandefrihet. Lova möter Ulrika Carlsson, utbildningspolitisk talesperson för Centerpartiet.

Imre Andersson är 13 år och bor i Stockholm där han börjar åttonde klass i höst. Han har ADHD och hans tal lyfter rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Imre möter Camilla Waltersson Grönwall, utbildningspolitisk talesperson för Moderaterna.

Olivia Ulfsdotter Mauritzon är 15 år och bor på Gotland där hon går på Högbyskolan. Hennes tal handlar om lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck. Olivia möter Robert Hannah, bostadspolitiskt talesperson för Liberalerna.

Om Retorikmatchen

Retorikmatchen är UR:s retoriktävling för sjätteklassare och ska ge barn de verktyg de behöver för att våga ta plats, tala för sin sak, lyssna på andra och genomskåda argument. De barn som tittar på serien får lära sig konsten att tala och lyssna genom att hänga med på spännande tävlingsmoment samt att följa lagen när de övar upp sig inför utmaningarna. Se mer på www.urskola.se

För mer information

Jo Barker, jo.barker@ur.se, projektledare

Anna Hagnefur, anna.hagnefur@ur.se, pressansvarig 

OM UR
UR är ett fristående public servicebolag som driver Kunskapskanalen tillsammans med SVT samt sänder i SR:s och SVT:s kanaler. UR:s uppgift är att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser.
www.ur.se