Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Människan - naturens underligaste skapelse

Vilka är vi? Hur kom vi dit vi är idag? Vart är vi på väg? Forskarna som kartlägger Homo sapiens märkliga resa har de senaste åren fått nya verktyg för att besvara de frågorna. På resa med Homo Sapiens är tv-serien från UR som betraktaross människor med nya ögon. I tre program utforskas på vilket sätt viskiljer oss från andra arter, hur det gick till då de unikt mänskliga egenskaperna utvecklades och åt vilket håll evolutionen leder oss just nu.

Ipremiärprogrammet får tittarna seunika bilder som blottlägger en tidigare oanad potential för mänskliga förmågor hos olika djurarter.Möt bland annat denfiffiga kråkanBetty somanvänder sig av verktyg för att komma åt mat. Forskare i Oxford som undersöker verktygsanvändandet hos kråkorna visar upp en film som garanterat får dig atttappa hakan. Och på en forskningsanläggning i Iowa, USAförsöker man ta reda på var gränsen går för språkinlärning hos apor. Tittarna får stifta bekantskap medKanzi, ansedd som världens smartastebonoboschimpans, somman faktiskt kanföra en dialog med genom ett specialutvecklat datorprogram.

En strid ström rapporter från primatologer under de senaste åren beskriver hur man hos apor hittat förstadiettill "mänskliga" egenskaper som empati, hjälpsamhetoch framtidsplanering.

- Om videlar alla våra karaktärsdrag med schimpansen och dengenetiska skillnaden mellan oss är så liten som 1,7 procent, hur ska man i så fall förklara varför inga andra djur än vi själva är kapabla att skriva romaner,bygga skyskrapor ellerlura någon annan.Svaret på den paradoxen avslöjas i programmet, säger producent Magnus Sjöström.

Foto: Erik Amkoff / UR

Bildtext: Ur serien På resa med Homo Sapiens från UR

Foto: UR

Bildtext: Erectus i UR:s serie På resa med Homo Sapiens

Sändningsstart: SVT1söndag31 augusti kl 22.10:På resa med Homo Sapiens (1:3)

För mer information kontakta UR:

Malinee Granhof malinee.granhof@ur.se

08-784 45 96, 0738-51 80 58

 

Ämnen

Regioner


OM UR

UR är en digital kanal för kunskap och lärande med uppgift att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser. Sveriges Utbildningsradio, UR är ett oberoende och självständigt public service-bolag som genom kunskap vill bidra till samhället.

www.ur.se

Presskontakt

Karoline Malitzki

Karoline Malitzki

Presskontakt Pressansvarig 08-784 42 72

Inhouse

Presskontakt Stillbilder 08-784 40 00