Gå direkt till innehåll
I UR:s tv-serie Superungar träffar Måns Möller barnfamiljer som lever med diagnoser som till exempel adhd och autism. En serie om föräldrars kärleksfulla kamp och barnens otroliga insikter och livsvisdom. ©Tommy Jansson/UR.
I UR:s tv-serie Superungar träffar Måns Möller barnfamiljer som lever med diagnoser som till exempel adhd och autism. En serie om föräldrars kärleksfulla kamp och barnens otroliga insikter och livsvisdom. ©Tommy Jansson/UR.

Pressmeddelande -

Måns Möller i nya tv-serien Superungar

I den nya tv-serien Superungar tar sig Måns Möller an utmaningen att hjälpa barnfamiljer som lever med diagnoser som adhd och autism. Med hjälp av Sveriges främsta experter ska han få vardagen att fungera lite smidigare för barnen och deras föräldrar.

Sveriges Utbildningsradio (UR) ger i den nya serien Superungar en unik inblick i den stress och påfrestning som är vardag för många människor i Sverige. Med adhd, autism eller andra neuropsykiatriska diagnoser blir många saker i vardagen svårare att hantera. Superungar handlar om föräldrarnas oro och kärleksfulla kamp. Och om barnens otroliga insikter och livsvisdom.

I sex avsnitt möter programledaren Måns Möller både barnfamiljer och vuxna som berättar om sina utmaningar.

- Jag är själv pappa till ett barn med autism och har träffat många barn med olika diagnoser och fascinerats av deras sätt att se på världen och livet. Jag vill förmedla att det går att leva ett gott liv och göra det man vill, även om vägen dit blir lite annorlunda, säger Måns Möller.

- Som förälder till barn med adhd eller autism handlar en del av vardagen om att träna på olika saker. Ofta sådant som många av oss tar för givet men som för de här ungarna är en riktig utmaning. För att hjälpa föräldrarna i programmet att minska stressen, strukturera upp vardagen eller lösa ett praktiskt problem tar jag hjälp av de bästa experter vi har i det här landet, säger Måns Möller.

I Superungar medverkar stjärnnamn som Bo Hejlskov, psykolog, Renata Chlumska, äventyrare, Anders Hansen, överläkare i psykiatri, Christopher Gillberg, professor och överläkare i barn- och ungdomspsykiatri, Ulrika Myhr, leg. sjukgymnast och barnspecialist, Christer Skoog, f d landslagstränare, Ebba Almsenius, logoped, Örjan Swahn, psykolog, samt Måns Lööf, utbildare i neuropsykiatri, och Britta Lundkvist, utbildare inom föräldrastöd.

I serien möter vi Alicia, 14 år, från Linköping som har ADHD, Asperger och stora sömnsvårigheter, Oliver, 10 år, från Stockholm som har ADHD, trotssyndrom och problem att hitta ro i en aktivitet, Elmie, 13 år, från Stockholm som har autism och extremt svårt att komma upp på morgonen. Vi möter också Uppsalabröderna Gabriel och Jacob, 11 och 9 år, båda med ADHD och avsaknad av impulskontroll som skapar mycket bråk i vardagen. Elsa, 13 år, från Linköping med ADHD och Asperger har svårigheter att uppfatta tid, Liam, 10 år, från Västerås har autism, en utvecklingsstörning och i programmet upptäcks även DCD som gör det extra svårt för Liam att uppfylla sin dröm att lära sig cykla.

I serien får vi också följa när Måns Möller genomgår en egen ADHD-utredning.

Superungar har premiär den 25 oktober kl 21 i SVT1 och på UR Play. 
Producent: Samantha Coard (Udsy).
Projektledare: Katja Troell (UR).

Ämnen

Kategorier


OM UR
Sveriges Utbildningsradio, UR är ett public servicebolag som ska göra skillnad i människors lärande. UR gör tv- och radioprogram som finns på UR Play, UR Skola och sänds via SVT:s och SR:s kanaler. UR driver också Kunskapskanalen tillsammans med SVT. UR:s uppgift är att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser. 

Kontakter

Inhouse

Presskontakt Stillbilder 08-784 40 00