Gå direkt till innehåll
Lässugen med nya levande berättelser

Pressmeddelande -

Lässugen med nya levande berättelser

Nya välkända skådespelare och artister läser högt för Lydia i den andra säsongen av UR:s Lässugen. Serien ska inspirera fler föräldrar att läsa högt för sina barn. Medverkar gör bland annat Babben Larsson, David Batra och Caroline af Ugglas. Premiär torsdag 2 april klockan 18.00 i Barnkanalen och på ur.se/abc.

I det lilla huset på kullen bor Lydia med sin mamma och pappa. Hon klarar det mesta själv, utom en sak – att läsa högt för sig själv. Så när Lydia blir lässugen tar hon sikte i sitt periskop på intet anande vuxna. Hon drar i spaken och det stora röret på husets tak börjar jobba. Med en väldig kraft sugs läsaren in och landar med dunder och brak ner i Lydias knallgula soffa.

Stjärnorna som hamnar i sugen är Babben Larsson, Markoolio, Alexandra Rapaport, David Batra, Suzanne Reuter, Caroline af Ugglas och Lasse Åberg. I soffan läser de varsin bilderbok.

UR:s serie Lässugen riktar sig till barn i förskolan och deras föräldrar. Med en kombination av vuxna stjärnor och medryckande berättelser vill UR inspirera föräldrar till högläsning och få både vuxna och barn att upptäcka glädjen i att läsa tillsammans.

Den nya säsongen av Lässugen består av 7 avsnitt à 15 minuter och har premiär torsdag 2 april kl. 18.00 i Barnkanalen, med nya avsnitt varje torsdag. Samtidigt publiceras alla sju avsnitten på ur.se/abc.

Böcker

  • Babben Larsson läser När prinsar stannar hemma (Per Gustavsson)
  • Markoolio (Marko Lehtosalo) läser Sagan om det röda äpplet (Jan Lööf)
  • Alexandra Rapaport läser Sigrid om natten (Jöns Mellgren)
  • David Batra läser Min vän Lage (Eva Lindström)
  • Suzanne Reuter läser Blixtslukaren (Jonatan Brännström och Joanna Hellgren)
  • Caroline af Ugglas läser Petras prick (Maria Nilsson Thore)
  • Lasse Åberg läser Ester Arg och Daisy Galej (Anna Platt och Maria Källström)

Nya program i UR:s läs- och skrivsatsning
Hösten 2013 började UR sin största satsning på läs- och skrivinlärning någonsin. I den ingick en rad tv- och radioprogram och webbspel som alla hade ett tydligt pedagogiskt mål. Under 2015 kommer nya serier med fokus på läs- och skrivinlärning. På ur.se/abc finns alla program i satsningen samlade.

  • Tv-serien Sanningen om Gunnar och Molly – read-along innehåller lästräningsmoment. Den är animerad med text att följa med i, så man kan titta, lyssna och läsa samtidigt. Serien sänds i Barnkanalen med start 19 februari och finns sedan på ur.se/abc.
  • Nya Livet i Bokstavslandet ska hjälpa barn att få upp sitt läs- och skrivflyt och riktar sig till barn i årskurs 2 och 3. Alla åtta avsnitt finns på ur.se/abc från 12 mars.
  • Lässugen ska inspirera föräldrar till att läsa högt för sina barn. Serien riktar sig till både förskolebarn och deras föräldrar. En ny säsong av Lässugen sänds i Barnkanalen med start 2 april kl. 18.00. Samtidigt publiceras alla 7 avsnitt på ur.se/abc.

Ämnen

Taggar


OM UR
UR är ett fristående public servicebolag som driver Kunskapskanalen tillsammans med SVT samt sänder i SR:s och SVT:s kanaler. UR:s uppgift är att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser.
www.ur.se

Presskontakt

Karoline Malitzki

Karoline Malitzki

Presskontakt Pressansvarig 08-784 42 72

Inhouse

Presskontakt Stillbilder 08-784 40 00

Relaterat material